interieurvormgeving













professionele bachelor interieurvormgeving
3 jaar
Als interieurvormgever is de hele wereld je speelterrein. De gebouwde omgeving in al haar aspecten, meubels en designobjecten, zijn maar een deel van de dingen waarmee een interieurvormgever zijn stempel op de leefwereld van mensen kan drukken. De impact van interieurvormgeving op de samenleving is dan ook groot. Veilige, functionele en comfortabele ruimtes om te wonen, te leven of te werken zijn zeer belangrijk – maar liever nog zijn deze plekken ook aangenaam en sfeervol.
Onze opleiding Interieurvormgeving vormt je tot een echte professional die een opdracht kan aanvatten met de nodige zin voor realiteit en functionaliteit, maar daarbij ook de nodige verbeelding, persoonlijkheid en gevoel voor esthetiek aan de dag kan leggen om net dat verschil te maken. Een open geest, een flinke dosis creativiteit, enthousiasme en empathie zijn daarbij essentieel, maar ook zelfstandigheid, zin voor nauwkeurigheid, technisch inzicht en communicatieve vaardigheden zijn onontbeerlijk.
Als interieurvormgever werk je rond ruimtelijke problemen. Daarbij ben jij de creatieve spil die het hele ontwerpproces aanstuurt. Vaak zal je ook de uitvoering van de werken moeten opvolgen. In heel dit proces is communicatie in al haar vormen cruciaal – met alle betrokken partijen, zowel met professionals als leken. Bovendien moet je, als onmisbare schakel tussen klant en uitvoerder, te allen tijde je klant kunnen bijstaan en adviseren.
Onze opleiding Interieurvormgeving stelt hiertoe een bijzonder traject voor. Centraal in de opleiding staan de ateliers. Hier word je uitgedaagd om in concrete en realistische ontwerpopgaven je creativiteit, je persoonlijkheid, je eigen visie op ruimtelijke vormgeving te ontwikkelen en te ontplooien. Uiteraard word je daarin grondig ondersteund en intensief begeleid. Een persoonlijke benadering staat voorop. De omkaderende opleidingsonderdelen geven je de nodige theoretische onderbouw om de realiteitszin en haalbaarheid van je eigen ontwerpvoorstellen af te toetsen.
In het begin van de opleiding maken we je vertrouwd met alle aspecten van een ontwerpproces. We scherpen je creativiteit aan en leren je om vanuit een grondige analyse onderbouwde keuzes te maken en concepten te formuleren. Speciale aandacht gaat daarbij naar manieren om die aspecten van de praktijk van de interieurvormgeving die jou het meest aanspreken.
In Concept & Ruimtelijkheid ligt de nadruk op de conceptvorming, waarbij jouw persoonlijke visie en beleving van de ruimte de basis vormen voor het ontwerp. In Meubel & Design leer je via specifieke onderzoeks-en ontwerpmethodes meubel- en designobjecten te ontwerpen. Het gebruik, de functie en de vorm van objecten zijn daarbij het uitgangspunt. Bij de afstudeerfocus Tijdelijke Installaties staan flexibiliteit en aanpasbaarheid centraal, waarbij het woord ‘tijdelijk’ slaat op de duur(zaamheid) van gebruik. Qua opdrachten wordt gefocust op scenografie, standenbouw, vormgeven van tentoonstellingen en evenementen. In Interieurafwerking & Advies is het aankleden en ontwerpen binnen een bestaande ruimtelijke context is hier de opdracht. De technische uitwerking en detaillering krijgen nadrukkelijk aandacht, evenals de opmaak van adviesdossiers en aspecten van verkoop.
De bachelorproef, in je afstudeerjaar, is een verdere en doorgedreven specialisatie in één van deze focussen. In dat afstudeerjaar wordt de realiteitszin van de opleiding nog versterkt door een stage. Daar krijg je de kans om je kennis en vaardigheden af te toetsen aan de dagdagelijkse praktijk van de interieurvormgever. Ook in de keuze van je stageplaats kan je trouwens je eigen interesses en specialiteiten beklemtonen.
Na onze opleiding kan je terecht in een breed werkveld binnen de architectuur en vormgeving. Je kan aan de slag in dienstverband of als zelfstandige, en dit in een brede waaier van sectoren: (ver)nieuwbouw, standen- en decorbouw, tentoonstellingsontwerp, productvormgeving, meubel- en designontwerp, …
Wie wil kan ook verder studeren, en dan biedt KASK & Conservatorium je al meteen heel wat mogelijkheden. Zo is er de professionele bachelor in de landschaps- en tuinarchitectuur. Mits een toelatingsproef kan je ook de stap zetten naar de academische kunstenopleidingen (masterdiploma), zoals autonome vormgeving, grafisch ontwerp, mode of textielontwerp. Binnen de HOGENT kan je, nog steeds binnen de bouwsector, je verder bekwamen in de professionele bachelor Vastgoed/Makelaardij. Wil je toch verder in het studieveld van de (interieur)architectuur, dan kan dat na een schakelprogramma.
Heb je interesse om over te schakelen naar de opleiding interieurvormgeving in het tweede semester? Dan kunnen we jou een interessant studieprogramma van 34 studiepunten aanbieden waarin zowel praktijk als theorie aan bod komt. Zo hoef je geen volledig academiejaar overboord te gooien en kan je ook je leerkrediet nog deels recupereren.
Studieprogramma
Opleidingsonderdeel | Stptn |
---|---|
Interieurvormgeving: analyse & conceptvorming – HERO | 10 |
Schetsmatig onderzoek 1 – HERO | 3 |
Presentatietechnieken 1.1 – HERO | 4 |
Werkveldverkenning – HERO | 3 |
Materialen 2 – HERO | 3 |
Ontwerp- en vormleer – HERO | 5 |
Constructie – HERO | 3 |
Actualiteit en geschiedenis van design | 3 |
TOTAAL | 34 |
Voor gedetailleerde toelichting bij de opleidingsonderdelen en het studieprogramma kan je terecht op hogent.be/studiefiches/.
Schrijf je in via webreg.hogent.be.
Heb je nog vragen? Neem dan contact op met trajectbegeleider Annelies Carbonnelle.
Susanna Antico
Sven Bellanger
Laurence Berden
Hilde Bouchez
Bart Brants
Miel Cardinael
Birgit Cleppe
Niek Cornil
Patrick Coucke
Katia De Bondt
Wim De Bruycker
Celine De Clercq
Jan De Pauw
Hanne De Vos
Sandy De Wolf
Wouter Decorte
Leen Dewilde
Wim Eeckhout
Els Hemerijckx
Yves Henskens
Tony Heyndrickx
Vincent Impens
Lars Kwakkenbos
Gustavo Mulhall
Tomas Navratil
Steven Neetens
Eva Neirinck
Miguel Nicque
Christian Overdeput
Christophe Sonck
Annelies Spotbeen
Sandra Termont
Pieter T’Jonck
Stephane Van Burm
Thomas Van der Velde
Mieke Van De Woestyne
Dirk Van Gogh
Kurt Van Maldegem
Karen Van Tomme
Gert Vandenweghe
Elien Vannevel
Klaas Vanslembrouck
Danny Venlet
Tom Wellekens
Veronique Welvaert
OPENDEURDAG
ZO 23.04.23 / 10:00 – 17:00
ZA 24.06.23 / 09:30 – 12:30
ZA 02.09.23 / 09:30 – 12:30
Meer info over wanneer en hoe je ons kan bezoeken
Ontvang uitnodigingen voor onze bezoekmomenten
Heb je een vraag? Contacteer het studentensecretariaat.