nlen
Dirk Brossé, docent
dirk.brosse@hogent.be

Dirk Brossé is gepassioneerd door muziek en is over de hele wereld actief als dirigent en componist. Momenteel is hij muziekdirecteur van het Chamber Orchestra of Philadelphia en van het Filmfestival Gent. John Williams koos hem als chef-dirigent van de Star Wars in Concert World Tour. Hij is docent compositie en dirigent aan de KASK & Conservatorium.

Hij componeerde zo'n 400 werken, waaronder concerti, oratoria, liederen, kamermuziek en symfonische werken. Daarnaast componeerde hij voor film, televisie en podium. Zijn partituur voor de BBC/HBO serie Parade's End werd genomineerd voor een Emmy Award. Zijn partituur voor de film Knielen werd genomineerd voor Het Gouden Kalf. Hij schreef de partituren voor de musicals Prins van Afrika, Daens, Sacco & Vanzetti, Kuifje, Rembrandt, Ben X, Pauline & Paulette, 14-18 en Scrooge.

In 2010 schreef hij op verzoek van het Hong Kong Chinese Orchestra The Hallow-e'en Dances. Dit Halloween-geïnspireerde werk is speciaal geschreven voor eeuwenoude, traditionele Chinese instrumenten. Recent nog componeerde hij Haiku Cycle 1, geschreven voor Jessye Norman en gebaseerd op Haiku door Herman Van Rompuy, voormalig voorzitter van de Europese Unie.

Dirk Brossé dirigeerde vele toporkesten, zowel in binnen- als buitenland. Onder hen het London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Royal Philharmonic, Vancouver Opera, Opéra de Lyon, Hong Kong Chinese Orchestra, l'Orchestre de la Suisse Romande en de Filharmonische Orchest van Brussels, Antwerpen, Rotterdam, Basel, Madrid, Porto, Birmingham, Ulster, Shanghai, Hong Kong, Seoul, Queensland, Sint Petersburg, Los Angeles en Boston. In 2008 trad hij voor het eerst op in de Royal Albert Hall in Londen en dirigeerde hij het London Symphony Orchestra. In 2016 debuteerde hij in de Carnegie Hall in New York.

Hij maakte meer dan 100 CD opnames en werkte samen met artiesten van wereldklasse zoals José Van Dam, Barbara Hendricks, Julia Migenes, Claron McFadden, Julian Lloyd Webber, Sabine Meyer, Alison Balsom, Salvatore Accardo, John Williams, Toots Thielemans, Hans Zimmer, Elmer Bernstein, Emma Thompson, Kenneth Branagh, Randy Crawford, Lisa Gerrard, Mel Brooks, Maurane, Sinead O' Connor, Maurice Jarre, Michel Legrand, Youssou N'Dour en Marcel Khalifé. Hij werkte samen met regisseurs Stijn Coninx, Frank Van Laecke, Susanna White en Roland Joffé, en met schrijvers Gabriel Garcia Marquez, Seth Gaaikema en Didier Van Cauwelaert.

Dirk Brossé ontving de titel Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen, de Gouden Medaille voor Verdienste van het Vlaams Parlement, de Achille Van Acker Prijs, de Joseph Plateau Honorary Award en de Global Thinkers Forum Award for Excellence in Cultural Creativity.

In 2010 werd Dirk Brossé ereburger van Destelbergen. In 2013 werd hij verheven tot de Belgische erfelijke adel met de persoonlijke titel Ridder. Hij is lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. Sinds 2018 is Dirk Fellow in Arts & Humanities aan de VUB te Brussel.

EMI Classics bracht de 6 CD Box Dirk Brossé uit, een portret in muziek.

De documentaire Brossé, a destiny in music van Jacques Servaes, kreeg internationale faam.