22.11.22, 20:00, Boekvoorstelling: Na de bevrijding, Barbara Skarga
Uitgeverij De Bezige Bij, UGent Humanities Academie, KASK & Conservatorium en Limerick organiseren de boekvoorstelling van Na de bevrijding: Aantekeningen over de Goelag 1944-1956 van de Poolse filosofe Barbara Skarga. Het event gaat 22.11 door in de Cirque op campus Bijloke. Johan de Boose (Curator Humanities Academie) interviewt Alicja Gescinska, die de inleiding schreef en Steven Lepez, die de Nederlandse vertaling voorzag. Stefan Willems en Nathanael Lepez verzorgen de muziek op viool en piano. De toegang is gratis mits reservatie.
Het einde van de Tweede Wereldoorlog hangt in de lucht. Je bent vijfentwintig jaar, de zon schijnt. Je doet een licht zomerjurkje aan, omdat het een mooie dag belooft te worden. Dan word je opgepakt door het Russische leger en eindeloos verhoord, en na een schijnproces beland je als volksvijand van de Sovjet-Unie voor tien jaar in de goelagkampen.
Dit was het lot van Barbara Skarga. Ze maakte naam met filosofische essays en boeken, maar een van haar belangrijkste werken bleef lang onopgemerkt. In 1985 publiceerde ze onder pseudoniem haar persoonlijke getuigenis van haar leven in de goelagkampen. Na de bevrijding is een historisch waardevol én actueel boek; een tijdloos, aangrijpend relaas van de moeilijkheid en de noodzaak om mens te blijven in onmenselijke omstandigheden.
Barbara Skarga (1919-2009) is de belangrijkste Poolse filosofe van de twintigste eeuw. Ze werd in Warschau geboren, maar groeide op een landgoed bij Vilnius op. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot ze zich aan bij het verzet. In september 1944 werd ze opgepakt door het Rode Leger en tot tien jaar dwangarbeid veroordeeld. Na haar vrijlating werd ze gedwongen te werken in een kolchoz, zodat ze pas in 1956 de draad van haar leven in Polen weer kon oppakken. Ze studeerde af, promoveerde en werkte haar hele leven als hoogleraar. Ze mengde zich actief in het publieke debat en liet een uitgebreid filosofisch oeuvre na, waarvoor ze opgenomen werd in de Orde van de Witte Adelaar, de hoogste onderscheiding in Polen.