nlen

09.06.22, 18:00, DWARS, een nieuw inkompad voor Cloquet

Onder de titel DWARS werkten tien studenten landschaps- en tuinarchitectuur, interieurvormgeving, tekenkunst en beeldhouwkunst in samenwerking met docent en kunstenaar Henri Jacobs, het atelier beeldhouwkunst en de diensten artistieke projecten en infrastructuur aan het ontwerp en de uitvoering van een keramieken tegelpatroon dat de ingang van de kunstencampus op de Bijloke zal dwarsbomen.

De in- en uitgang van een kunstencampus op zijn best, schever dan recht of rechter dan scheef? De rijke en particuliere geschiedenis en architectuur van de Bijlokesite bracht ons bij de vraag of ‘de inkom’ van onze school geen even bijzondere plek en pad verdient. Het project ging aan het begin van dit academiejaar van start in de vorm van een minor die de neogotische architectuur alsook de kenmerkende decoratie, polychrome patronen en de daarbij aansluitende buitenaanplanting van architect en docent Louis Cloquet (1849 – 1920) als uitgangspunt nam.

Het uiteindelijke resultaat is 100% KASK & Conservatorium. De studenten ontwierpen het tegelpatroon, kleiden de tegels en bakten ze vervolgens in onze keramiekovens.

Vooralsnog een recht betonnen pad dat ‘kaal’ op de gevel botst, maar weldra een bijeenbrengen van alle voornoemde elementen in één veelvormig en -kleurig puzzelverband waarbij oude en toekomstige paden loodrecht in elkaar overlopen: 

“DWARS is een uitnodiging aan iedereen – student, docent, medewerker, bezoeker – om stil te staan bij de stappen die we zetten in het leven als individu en met de mensen rondom ons. Het ontwerp is een duw in de rug om van het geijkte pad af te wijken en een eigen weg in te slaan. 

DWARS verraadt de allesbehalve rechtlijnige zoektocht die je aflegt tijdens je studies. Tegelijkertijd staat ons pad symbool voor de samenwerking tussen de verschillende opleidingen die eraan voorafgegaan is. 

DWARS is een ontwerp waarin vroeger en nu met elkaar samensmelten en een visie vormen voor de toekomst. Het is een sculpturale structuur die het oude hospitaalgebouw verbindt met haar huidige functie als kunstencampus. Of nog anders gesteld, een tijdloze doorgang waarbij de prachtige architectonische geschiedenis van het Cloquetgebouw de huidige wereld tegemoetkomt, een passage die de toekomst omarmt en onze artistieke campus in of uitleidt.” – De DWARS ontwerpers Annabel Colpaert, Dries Verhoye, Flavia Merckx, Lena Baguet, Lola Guiguilé, Maïté Vanpoucke, Maya De Roo, Melanie Windels, Ole Van Helvoirt en Toos Meersdom

Volg het proces via dwars.kask op instagram en kom langs op 9 juni. We nodigen u uit om die dag samen op en rond dit nieuwe puzzelstukje van KASK & Conservatorium te vertoeven. Afspraak in de voortuin voor een openingswoord en performance, een hapje en drankje. 

PROGRAMMA

  • 18:00
    Voortuin Cloquet Bijloke met openingswoord, hap en drank
  • 19:00
    Doorlopend performanceprogramma tot 22:00 met Barbara Boon (Luka Mariën, Kiara Govaert, Quinten Tessenaere, Henri Cuelenaere), Pierre-Yves Delannoy, Mary Szydłowska, Camilla Strandhagen & Alice Giuliani, Wiktoria Synak & Erwan Augoyard in Het Paviljoen als deel van “Poetics of Hospitality: Chapter III - Common Ground” (paviljoen.org voor meer informatie)
gratis