nlen

01.04.23, 19:30, Jukwaa + The Flicker + Troika Conversations

Onderzoekers in de kunsten aan KASK & Conservatorium Nils Vermeulen en Seppe Gebruers organiseren op 01.04.23 een avondvullende programma in De Koer in Gent. 

Jukwaa is volop terug als droomtrio met Thijs Troch (piano), Nils Vermeulen (contrabas) en Sigfried Burroughs (drums). Eind 2022 brachten ze het nieuwe album ‘Adapt’ (W.E.R.F. Records) uit, bestaande uit 2 lange stukken. Als trio onderzoekt Jukwaa de verschillende gezichten die een zogenaamd jazztrio kan hebben. Van een “regulier” trio naar een gevecht met banjo’s, fiddles en ‘prepared piano’ naar percussie gebaseerde soundscapes en weer terug naar een jazztrio, schijnbaar moeiteloos.

The Flicker, een Amerikaanse experimentele film uit 1966 van Tony Conrad. Deze beruchte film verplaatst het publiek in een bepaalde ruimte en tijd waarin het om zich heen kan kijken en de film kan aantreffen die zich in de kamer bij hen afspeelt. Er is veel over geschreven. Het is een bibliotheek van eigenaardig beeldmateriaal, dat verwijst naar de frame-puls met 24 beelden per seconde.

Alle flikkerend licht is potentieel gevaarlijk voor fotogenieke epileptici of fotogenieke migrainepatiënten.

We sluiten af met Troika Conversations:How to prepare to be unprepared? In gesprek met Myriam Van Imschoot, Eric Thielemans en KASK & Conservatorium onderzoeker Seppe Gebruers. De nieuwe of unieke creatie in het moment is onmogelijk, maar het is op zijn minst één van de belangrijke streefdoelen van de kunsten. Bij improvisatie lijkt het wel onvermijdelijk om voorbij het voorgeschrevene en voorbereide te gaan. Maar het gebrek aan voorbereiding van een tekst of partituur leidt niet noodzakelijk tot meer vrijheid. De grotere waaier aan keuzes brengt ook een zwaardere verantwoordelijkheid met zich mee. Geen limitatie! Is het niet daar dat de neiging om het stereotiepe discours te reproduceren zegeviert?

Hoe gaan acteurs en muzikanten te werk om die onbevangen staat te bereiken? Zijn er voorbereidingen die we daarvoor kunnen treffen of is het het noodlot van de kunstenaar om geduldig te wachten op deze toevalligheden? Kunnen we het onverwachte stimuleren? Kan het de gewoontes en agenda van de performer doorbreken?  Het zijn allemaal vragen die onder de loep worden genomen – niet enkel in het gesprek, maar ook in de film The Flicker en het concert van Jukwaa.

Met de steun van Kint Pianos.

vvk €10 / add €13 / Studenten HOGENT €7 / Uitpas Kansentarief €2 /