nlen

11.02.16, 20:30, Bovines (Emmanuel Gras, 2012, 62’)

We zien hen in de velden, uitgestrekt op het gras of vredig grazend. Grote, rustige beesten die we denken te kennen omdat we hen fokken. Geen gebrek aan documentaires over exotische dieren, maar nog nooit werd een documentaire gemaakt over koeien. Nochtans hebben we een dichtere band met de koe dan met pakweg de Siberische tijger of de koningspinguïn, die we nooit vanuit het raam van de trein zien of zelden op ons bord krijgen.

Dit motiveerde Emmanuel Gras om deze contemplatieve documentaire te maken. Hij ontwijkt bewust de verhalende vorm van de geijkte natuurdocumentaire. Geen vertelstem die duiding geeft. Geen bepaalde koe die uit de kudde springt, geen antropomorfisme dus. De maker filmt vanop dezelfde hoogte als van deze schijnbaar zorgeloze herkauwers. Hij staat met hen in een onweer en geniet van de zon. Op het ritme van dit dier, te midden van de kudde, vertelt Bovines het ware verhaal van de koe.

Deze documentaire, in 2013 genomineerd voor de César voor Beste Documentaire, wordt voorafgegaan door de kortfilm Tweety Lovely Super Star en gebeurt in aanwezigheid van regisseur Emmanuel Gras.

€5 (standaard) / €3 (reductie)