nlen

10.11.22, 20:30, Brief Encounters, Kira Muratova

Het ontbreekt de jonge Valentina aan niets: ze heeft een man, een goede baan en een hoge maatschappelijke status. Toch kan dat alles de leegte om haar heen niet vullen. Haar man is altijd weg op geologische missies, haar werk bij de overheid is saai en haar huis is leeg. Als er een meisje arriveert die verliefd blijkt te zijn op haar echtgenoot, beziet Valentina dit met een mengeling van nieuwsgierigheid, medeleven en onthechting.

Muratova beschouwt Brief Encounters, haar tweede langspeelfilm, als de echte start van haar stormachtige artistieke carrière. Haar unieke stem en visie worden zichtbaar in dit vrij meanderend portret van een driehoeksverhouding. De vertelling zit vol flashbacks en breuken in de tijd; romantiek valt samen met desillusie, de hartstochtelijke toon verandert in afstandelijkheid, en vice versa.

Brief Encounters werd in 2022 gerestaureerd in 4K door StudioCanal in samen werking met The Criterion Collection in het L'Image Retrouvée laboratorium, op basis van het originele 35mm-negatief bewaard bij Gosfilmofond.

Na de film volgt een panelgesprek rond het leven en werk van filmmaakster Kira Muratova.

€6 / €4 (reductie)
Humanities Academy & Cinea