nlen

29.01.23, 14:30, Classics Restored: The Cassandra Cat, Vojtěch Jasný

In een slaperig dorpje in het hart van Bohemen (voormalig Tsjecho-Slowakije), probeert de dorpsleerkracht Robert de verbeelding te stimuleren van de kinderen die hij onder zijn hoede heeft. Hij wordt hierin tegengewerkt door een algehele sfeer van communistisch conformisme en een baas die de Partijlijn naar de letter wil implementeren. Wanneer op een dag het circus in het plaatsje neerstrijkt zal Robert in zijn queeste geholpen worden door een kat wiens magische blik de ware aard van mensen naar boven doet komen. Het is echter vooral Diana, de bazin van de kat, die een overdonderende indruk op Robert maakt.

The Cassandra Cat wordt afwisselend omschreven als een modern sprookje, parabel of satire. Bij zijn oorspronkelijke release ging de film vooral over de tongen omwille van het innovatieve kleurgebruik waarmee de magische blik van de kat werd weergegeven en waardoor de acteurs op het scherm elk in een eigen kleur werden ondergedompeld. Dit technisch hoogstandje was grotendeels het resultaat van praktische ingrepen zoals de kostuums en het camerawerk van Jaroslav Kučera.

In 2021 werd The Cassandra Cat door het Národní filmový archiv in Praag in 4K gerestaureerd, gebruik makend van elementen uit de Filmoteka Narodowa – Instytut Audiowizualny en het Nemzeti Filmintézet Magyarország.

Deze film wordt ingeleid door filmmaker en kattenliefhebber Laura Persijn. Voorafgaand wordt de film Tout Ce Que Tu Veux van Faust Lust Smiatek vertoond.