nlen

06.12.22, 20:30, Film Plateau: Fugitive Cinema, Robbe De Hert

Het Vlaamse filmerscollectief Fugitive Cinema neemt een eigenzinnige plaats in binnen de Belgische filmgeschiedenis. De groep, onder meer opgericht door ‘enfant terrible’ Robbe De Hert, produceerde vanaf de jaren 60 een diverse reeks maatschappijkritische films, gaande van korte animatiefilms en sociale documentaires tot langspeelfilms zoals Camera Sutra (1973).

Op het programma staan drie opmerkelijke vroege werken van De Hert en het collectief waarin hun chaotische maar typische collagestijl en anti-establishment sentiment naar voren komt. De animatiefilm A Funny Thing Happened On My Way To Golgotha (1967), geregisseerd door Robbe en zijn broer (Grap)Jos luidde het begin in van de internationale erkenning van Fugitive Cinema.

Vervolgens komen Fugitive Cinema’s ‘off-television productions’ aan bod, twee sociale documentaires bestemd voor de televisie “maar die er eigenlijk niet op mochten”. S.O.S. Fonske (1968) toont een turbulente dag in het leven van Fons Noydens, wiens inboedel wordt geveild om zijn schulden af te lossen. In De Dood van een Sandwichman (1972) gebruikt Fugitive Cinema de publieke begrafenis van wielerbelofte Jean-Pierre ‘Jempi’ Monseré als kapstok om de wantoestanden in de wielersport aan te kaarten. Door middel van guerilla-stijl interviews met aanwezige wielrenners, sponsors, fans en politici leveren ze een vernietigende kritiek op de commerciële uitbuiting van wielrenners in Vlaanderen.

Deze avond wordt ingeleid door filmonderzoekers Atalya De Cock, Katrijn Bekers en Sofia Van Laer.

€6 (standaard) / €4 (reductie)
Film Plateau