nlen

31.10.17 – 01.11.17, 20:30, Film-Plateau + Night of the Horror

Op Halloween is het weer zo ver. Onze Night of the Horror is er om je zinnen scherp te stellen, je nachtmerries te verbeelden en je bloeddorst te stimuleren. De triple bill is een mix van gruwelijke ontvoeringen, mad scientists en gore gore meisjes.

20:30 | Hounds of Love (Ben Young, 2017, 108’) Wij zijn fan van de Australische genrecinema. Met recente films als Wolf Creek, The Babadook en Snowtown bewezen ze down under (Amerikaanse) genreconventies machtig te zijn, zonder zich te laten afgrenzen door morele bezwaren. Australische horrorfilms zijn vaak brutaal, opvallend gevoelig, origineel. Hounds of Love is alvast alledrie. De originaliteit zit hem in het dubbele perspectief: we volgen de ontvoering en de opsluiting van een jonge vrouw door de ogen van het slachtoffer, maar ook door die van de daders, een gestoord koppel in een relatiecrisis. En zo wordt Hounds of Love niet enkel een nagelbijtend spannende horrorthriller (“This movie grabs you by the throat and squeezes” schreef een recensent), maar ook een relatiedrama van de vreemdere soort.

22:30 | Frankenstein (James Whale, 1931, 70’) In samenwerking met Film-Plateau Film-Plateau levert voor deze nu al gedenkwaardige avond het historische ingrediënt waar vele horrorfilmers zich door hebben laten inspireren. De gothic klassieker van schrijfster Mary Shelley ligt aan de basis van het script voor Frankenstein uit 1931. Een ‘mad scientist’ knutselt met lichaamsdelen en raakt de trappers kwijt. Door een blikseminslag komt het beest tot leven: it’s alive! Ja, deze gekende kreet vindt hier zijn oorsprong. Het startschot voor de Frankenstein-saga waarbij het monster gespeeld wordt door cultacteur Boris Karloff. Brandend actueel is deze knappe griezelfilm nog steeds in tijden van de maakbare mens en de onvoorstelbare wetenschappelijke vooruitgang.

00:15 | The Gore Gore Girls (Herschell Gordon Lewis, 1972, 81’) Night of the Horror eindigen we traditioneel met een compleet over-the-top, down-the-hill splatterkomedie. Dat is dit jaar The Gore Gore Girls, een uitzinnige Amerikaanse film van Herschell Gordon Lewis, die zich de officiële “Godfather of Gore” mag noemen. Aan de beschrijving van het verhaal willen we niet veel inkt verspillen, want laat ons eerlijk zijn: het is slechts een aanleiding voor bloed, strippers en vunzigheden die zowel doen schreeuwen als lachen. “Nothing Has Ever Stripped Your Nerves As Screamingly Raw As The Gore Gore Girls”

€8/€5/€3
Film-Plateau