nlen

21.03.23, 20:30, Film-Plateau: Persepolis, Vincent Parronaud & Marjane Satrapi

Persepolis is een aangrijpende Iraans/Franse animatiefilm geregisseerd door Marjane Satrapi en Vincent Paronnaud. Dit biografische drama is gebaseerd op de gelijknamige grafische roman geschreven door Satrapi en vertelt haar persoonlijk verhaal over het opgroeien in een door conflict geteisterd Iran. We ervaren het leven voor, tijdens en na de Iraanse Revolutie van 1979 door de ogen van haar jongere zelf. De 9-jarige Marji woont samen met haar progressieve middenklasse familie in de hoofdstad Teheran wanneer de protesten tegen de Shah in volle gang zijn. Na zijn afzetting dromen ze samen van een betere toekomst voor Iran, maar tegen alle verwachtingen in winnen de Islamitische fundamentalisten de verkiezingen. Het leven onder het Islamitisch repressief bewind begint.

We zien hoe Marji zich tijdens haar rebelse tienerjaren moet zien te navigeren in een land waar de overgang van meisje naar vrouw gepaard gaat met een groeiende vijandigheid en onderdrukking vanuit de staat. Na een zoektocht naar vrijheid in het Westen en weer terugkerend naar een Iran dat haar onbekend is geworden, komt ze al snel tot een pijnlijke conclusie: ik voel me nergens meer thuis. Marji’s interne conflicten met haar identiteit en haar land worden doorheen de film op een entertainende, doch sombere manier in beeld gebracht door middel van de uniek zwart-witte animatiestijl, overgenomen uit de grafische roman. De zwaarmoedigheid van de film wordt afgewisseld met luchtige komische passages die geen afbreuk doen aan de ernst van het verhaal, maar deze net sterker maken.

Film en politiek verzet gaan hand in hand en daarom zal deze vertoning plaatsvinden in samenwerking met het Iraanse collectief WomanLifeFreedomGent (WLFGENT).

Deze vertoning wordt ingeleid door Mahdieh Fahimi en Salma Mediavilla Aboulaoula.

€6 (standaard) / €4 (reductie)
WomanLifeFreedom