nlen

07.12.22, 20:30, KINOCLUB #30: The Parallax View, Alan J. Pakula

Pak je verrekijker en begluur je buren, Kinoautomat nodigt je uit voor een staaltje spioneren zoals enkel de jaren 70 dat konden.

Lee Carter is een uit gratie gevallen televisiejournalist die lang worstelde met een drankverslaving. Tijdens zijn opdracht verslag te nemen van een politieke toespraak, wordt hij onwillend getuige van de moord op presidentskandidaat Charles Caroll. Hoewel de moordenaar gevat wordt, ruikt Carters scherpe reporterneus een vies luchtje hangen. Wanneer iemand later zijn hulp inlast uit angst zelf vermoord te worden, beginnen er zich sinistere patronen te ontwikkelen die wijzen op een grootschalig politiek complot.

Onze gastspreker van dienst werpt een kritische blik op het sub-genre van de paranoiathriller dat in de jaren 70 hoogtij vierde. Met films als Klute (1971) en All the President’s Men (1976) staat regisseur Alan J. Pakula geboekstaafd als de onnavolgbare meester van de complotfilm. Als middenstuk van zijn paranoia-trilogie wist The Parallax View de waanzin en het wantrouwen van de tijdgeest perfect te vatten en tot indringend vermaak te puren.

Deze film wordt ingeleid door filmwetenschapper Matthias De Bondt (KU Leuven).

€6 (standaard) / €4 (reductie)
Kinoautomat