nlen

11.01.23, 20:30, KINOCLUB: Enter the Void, Gaspar Noé

Slik je bollen en sla aan het trippen, Kinoautomat neemt je mee op een psychedelisch avontuur van transcendentale proporties.

In Enter the Void zoekt enfant terrible van de Franse Cinéma Du Look, Gaspar Noé, zijn limieten op. Na de provocatiegrage vormexperimenten Seuls Contre Tous (1998) en Irréversible (2002) verlaat Noé de Parijse binnenstad voor de in neon-gedrenkte droomlandschappen van nachtelijk Tokyo. Daar treffen we broer en zus Oscar en Linda aan. Wanneer Oscar tijdens een drugsdeal sterft, dwaalt zijn geest rond in het luchtledige. Bijna volledig geschoten vanuit het point-of-view van Oscar zijn zwervende bewustzijn, is Enter the Void een dromerige en desoriënterende duikvlucht die ruimte en tijd overstijgt.

Onze gastspreker en trip-sitter van dienst geeft voorafgaand aan de vertoning een uiteenzetting over de representatie van psychedelische ervaringen in film. Hoewel vele films zich aangetrokken voelen tot de spectaculaire highs en lows van drugsconsumptie, wordt de subversieve kant van deze verbeelding vaak beperkt door normatieve idealen rond realiteitsperceptie. Mits de juiste ingrepen, kunnen films echter laten reflecteren over onze relatie tot de werkelijkheid.

Deze film wordt ingeleid door mediawetenschapper Vik Verplanken.

€6 (standaard) / €4 (reductie)
Kinoautomat