nlen

21.12.22, 20:30, Please Release Me: Als Reuzen Sterven, Jan Vromman

Als Reuzen Sterven laat drie generaties terugkijken op het straatgebeuren rond feesten en manifestaties. De grootvader verschijnt als een geest en hij vertegenwoordigt stoeten die in opdracht van steden en gemeenten werden georganiseerd. Het is zijn zoon die de stoeten plaatst in een geheel van processies, historische parades, traditionele feesten en carnavalsstoeten. Kritiek en aantrekking spelen hun spel. De kleinzoon zoekt tenslotte naar eigentijdse vormen van parades en landt op o.a. Betogingen en manifestaties. “De straat de moeder van de democratie”, zo klinkt het via een robot gestuurde hoorn. De straat uit handen geven is vrijheid verliezen.

Regisseur Jan Vromman roept via de acteur François Beukelaers de wereld van zijn reeds overleden oom, de stoetenbouwer Frans Vromman, op. Die stoetenbouwer verzon tussen 1954 en 2005 zo’n 24 stoeten in Vlaanderen. De derde generatie wordt gespeeld door Cesar Vromman, Vrommans eigen zoon. Ondersteund door archiefbeelden fungeert deze intieme familiegeschiedenis als persoonlijke lens om deze bijzondere volkspraktijk verder te onderzoeken.

We warmen de avond op met de kortfilm Rode Reus (2021) van oud-student Anne Verbeure. Na de film volgt een Q&A met regisseur Jan Vromman.

€6 (standaard) / €4 (reductie)