nlen

12.12.22, 20:30, Réné Clair Double Bill

Réné Clair begon ongeveer een eeuw geleden aan zijn filmcarrière. Geliefd, gehekeld, en vervolgens weer geliefd staat hij bekend om zijn avantgarde ravotten, geestige satire en zijn surrealistische vluchten van fantasie op film.

We warmen de avond op met een film die origineel werd getoond als entr’acte voor het toneelstuk Relâche, toepasselijk getitelde Entr’acte. De film is een stil dadaïstisch werk dat narratief loslaat in ruil voor een reeks bijzondere standpunten waarin mensen verdwijnen, vogels plots verschijnen en de camera gaat waar onze ogen wegblijven. Met cameo’s van Marcel Duchamp, Man Ray en meer van onze favoriete surrealisten.

Headliner van deze double bill is echter Clairs debuutfilm Paris qui Dort, een avant-gardiste sci-fi komedie waarin de tijd naar zijn wil wordt gebogen. Deze geluidloze parel vertelt (in beelden en tussentitels) het verhaal van een gekke dokter die een magische straling gebruikt op mensen, waardoor ze niet meer kunnen bewegen en vaststaan in een bepaalde pose. “Op een avond ging Parijs slapen, en de volgende ochtend stond de hele stad stil.” Mensen die immuun zijn voor deze straling plunderen Parijs langzaam leeg.

Deze vertoning wordt van live-begeleiding voorzien door Bart Maris en studenten Conservatorium Gent.

€6 (standaard) / €4 (reductie)