nlen

17.05.23, 20:30, Schachnovelle, Philipp Stölzl

Bekijk het van de zonnige kant: geen doornen zonder rozen. Als we iets positiefs overhouden aan de voorbije pandemiejaren dan wel de hernieuwde belangstelling voor schaak. Het ideale tijdverdrijf voor binnenskamers, toch? Dat bewijst ook Philipp Stölzl met zijn adaptatie van Stephan Zweigs Schachnovelle. We schrijven het omineuze jaar 1939. Dr. Josef Bartok wordt opgepakt door de Gestapo en wordt na weigering bepaalde bankcodes vrij te geven in isolatie geplaatst. Al gauw begint de eenzaamheid door te wegen. Ten einde zijn psychische gezondheid te bewaren begint Bartok obsessief in een schaakboek te studeren. Geleidelijk raakt de oorlog op het bord echter vervlochten met die ernaast.

Schachnovelle is een zinderende psychologische zwart-witfilm, die baadt in het donker palet van verduisterde kamers en de vijftig tinten van torment op het gelaat van de grandioze acteur Oliver Masucci.

Alvorens de vertoning wordt een toernooi simultaan schaken georganiseerd in de KASKcinema foyer. Vanaf 18:30 kunnen geïnteresseerde schakers het opnemen tegen Internationaal Meester Geert Van der Stricht. Inschrijven kan via deze link.

€6 (standaard) / €4 (reductie)
Vrijschaker Landegem