nlen

24.04.23, 20:30, SKYLINE: A Machine to Live In, Yoni Goldstein & Meredith Zielke

Volledig in de geest van het modernisme, besloot Brazilië in 1956 een compleet nieuwe hoofdstad te ontwerpen: Brasília. Een centraal gelegen, kunstmatige stad die perfect het geloof in een technologisch maakbare utopie weerspiegelt. De futuristische plannen van ‘de stad van de toekomst’ contrasteren echter met het diepgewortelde mystieke verleden van het land en met de realiteit van de bewoners die er in leven. Brasília’s glanzende weelde en geautomatiseerde karakter staan zo haaks tegen de alledaagse realiteit van haar, vaak tot de marge veroordeelde, inwoners.

A Machine to Live In neemt een kijkje achter het perfect gepolijste glaswerk van de metropool. Deze dichterlijke documentaire laat de menselijke tol achter Brasília’s utopische geometrie en monumentale mythevorming als symbool staan voor Brazilië’s afbrokkelende fundering. De filmmakers gebruikten voor hun kosmische kijk op de stad als geesteslandschap heel wat hedendaagse technieken, zoals deepfakes, drones en abstracte computer gegenereerde beelden. De geduldige kijker wacht een atmosferisch portret waarin de etterende wonden van deze moderne megastad langzaam zonlicht zien.

Deze film wordt vertoond in het kader van SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen. Bekijk de SkYline-filmreeks op de STAM-website en bezoek de expo in het STAM.

€6 (standaard) / €4 (reductie)
STAM