nlen

27.03.23, 20:30, SKYLINE: Panelstory or Birth of a Community, Věra Chytilová

Een oude man dwaalt rond in een slecht bewegwijzerde en grotendeels in aanbouw zijnde Praagse woonwijk, op zoek naar het hoogbouwblok waar hij met het gezin van zijn dochter zou gaan wonen. De oude opa van het platteland houdt van kletsen, niets ontsnapt aan zijn ogen en hij wil iedereen een handje helpen. Wat begint als een beeld van een modelgemeenschap ontaardt echter in een cohousing kakofonie van jewelste. De bestaande orde begint steeds meer te desintegreren en al snel blijkt dat de fundamenten van de sociale cohesie een stuk minder stabiel zijn dan gedacht.

Panelstory is een Tsjecho-Slowaakse farce over sovjet-architectuur door avant-gardistische filmmaakster Vera Chytilová, het best gekend door haar (ooit) controversiële Daisies (1966). Door haar feministische activisme kreeg ze tussen 1969 en 1975 een werkverbod, maar ze bleef desalniettemin een van de voorlopers van de Tsjecho-Slowaakse Nouvelle Vague. Met deze blik op de flatcultuur binnen de Sovjet-Unie sloopt ze op sluwe wijze opnieuw de heilige huisjes van haar tijd.

Panelstory wordt vertoond in het kader van SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen. Bekijk de SkYline-filmreeks op de STAM-website en bezoek de expo in het STAM.

€6 (standaard) / €4 (reductie)
STAM