nlen

02.03.23 – 17.03.23, 19:00, BOEKS 10: Philip Metten—Five Works

BOEKVOORSTELLING—FIVE WORKS

Het boek stelt vijf werken van Philip Metten voor die tot stand kwamen tussen 2013 en 2021. Het zijn sculpturale projecten van architecturale afmeting die ruimtes met een specifiek, sociaal programma herschalen en herdefiniëren.
In chronologische volgorde leidt het boek ons langs BAR in Antwerpen (2013), de scenografie voor de tentoonstelling THE CORNER SHOW in Extra City, Antwerpen (2015), de façade van kunstgalerie Kai Matsumiya te 153. STANTON in New York (2015), CINEMA, een mobiele installatie voor filmprojectie in Salonul de Proiecte in Boekarest (2017) en Zeno-X Gallery in Antwerpen (2019) en tenslotte het restaurant ESSEN in Borgerhout (2016-2021).
Aan de vijf werken liggen vijf basiscomposities ten grondslag. Deze worden samen met een referentiekleur ingezet als ordenende typologie in het boekontwerp om tekst, foto’s, technische tekeningen en technische fiches te presenteren. In een verwijzing naar historische architectuurtijdschriften keren de Japanse vertalingen en het boekontwerp voor- en achterkant om.

Het boek kwam tot stand in nauwe samenwerking met vormgever Joris Kritis, fotograaf Jan Kempenaers, docent Wouter Davidts en architecten Kris Kimpe en Samyra Moumouh. Naar aanleiding van de boekvoorstelling toont Metten boeken uit zijn persoonlijk archief, aangevuld met boeken uit de collectie van de Kunstenbibliotheek. Samen met een slideshow met foto's van Kempenaers vormen ze een ruimer veld van inspiratiebronnen en associaties.
Het boek maakt deel uit van het onderzoeksproject “FIVE WORKS”.

Philip Metten is als artistiek onderzoeker verbonden aan KASK & Conservatorium, de school of arts van HOGENT en Howest. Het onderzoeksproject FIVE WORKS werd gefinancierd door het Onderzoeksfonds Kunsten van HOGENT.

gratis