nlen

10.05.23 – 11.05.23, Language: no broblem, masterproef van Marah Haj Hussein

Masterproef van Marah Haj Hussein.

Gebaseerd op opnames die persoonlijk in Palestina zijn gemaakt, probeert dit werk verschillende stemmen te spatialiseren, in de vorm van gesprekken in spreektaal Palestijns Arabisch over de taal zelf.

De aanwezigheid van de performer fungeert als een bemiddelaar die jongleert op een koord van twee universums, en duikt in de onmogelijkheden van vertaling en van het vertalen van de ene realiteit naar de andere.
Hoe verandert iemands relatie tot zijn moedertaal wanneer men andere talen begint te beheersen? Welke machtsdynamiek ontstaat er wanneer men meer dan één taal spreekt?

Dit onderzoek vertrekt van een onderzoek naar de definitie van een moedertaal in een lokale of immigratieomgeving. Het kijkt naar de intersectionele gelaagdheid, relativiteit en steeds evoluerende realiteit van een taal via haar humor, macht, druk en verbeelding.

Language: no broblem geeft een stem aan gesproken Palestijns Arabisch en aan Hebreeuws, Nederlands en Engels, en wil de rol van taal onderzoeken door middel van persoonlijke verhalen die ons begrip van grenzen en ontheemding vormgeven.

CREDITS
Concept en spel: Marah Haj Hussein
Geluidsontwerp: Anton Lambert
T ekst: Marah Haj Hussein
Vertaling: Marah Haj Hussein
Assistentie boventiteling: Krystel Khoury
Beeld: Hussein Shikha
Mentoren: Krystel Khoury & Thomas Bellinck
Met grote dank aan: Bardia Mohammad, Valerie Desmet, Koen Haagdorens en hetpaleis, Shamisa Debroey en DE SINGEL, Cees Vossen en Moussem Nomadic Arts Centre, deFENIKS - WALPURGIS, kunstencentrum BUDA, Nedjma Hedj benchelabi en Halaqat, en workspacebrussels.

gratis