en

01.04.23 – 04.06.23, No Sovereign Author - Thematic Apperception Test: Tell us a Story with a Beginning and an End

Voor zijn tentoonstelling in KIOSK nodigt het kunstenaarscollectief No Sovereign Author bezoekers uit om bij te dragen aan de realisatie van een project rond een nieuwe versie van de beroemde Thematic Apperception Test. Deze TAT dateert uit de jaren dertig en werd ontworpen door de Amerikaanse psycholoog Henry Murray zijn partner Christiana Morgan die kunstenaar, schrijver en psychoanalyticus was.

De TAT is een projectieve test die door klinisch psychologen wordt gebruikt om de psychische structuur en dynamiek van een individu te begrijpen. Tijdens de test worden figuratieve afbeeldingen van uiteenlopende en dubbelzinnige sociale situaties getoond aan een proefpersoon. Vervolgens wordt aan hem of haar gevraagd om voor elke beeldplaat een verhaal te vertellen op basis van de zichtbare elementen.

De platen die door No Sovereign Author aan bezoekers ter beschikking worden gesteld, zijn gemaakt van reproducties van beelden van Murray en Morgan's TAT gepubliceerd door Harvard in 1943. Verder integreerde No Sovereign Author ook de resterende fragmenten van een encyclopedie uit 1968 die de kunstenaars gebruikten voor een ander project met betrekking tot psychiatrische kennis: Un Abécédaire de la Psychiatrie, te bezichtigen tot 1 oktober in het Museum Dr. Guislain in Gent.

No Sovereign Author is een kunstenaarsduo dat bestaat uit Maroussia Prignot en Valerio Alvarez en actief is sinds 2015. No Sovereign Author probeert de grenzen van het medium fotografie in twijfel te trekken en stelt hierbij samenwerking centraal. Om deze samenwerking mogelijk te maken, worden situaties in specifieke ruimtes opgezet, zoals creatieve workshops met asielzoekers of met bewoners van een psychiatrische revalidatie-instelling.

gratis