nlen

11.12.23, 17:45, Hoe als student en medewerker omgaan met de escalatie in het Midden-Oosten?

HOGENT organiseert een panel­gesprek over de escalatie in het Midden-Oosten, die op 7 oktober 2023 wereldwijd opschudding veroorzaakte. De beelden die we sindsdien onder ogen krijgen, zijn aangrijpend en roepen gevoelens op zoals boos­heid, angst en verdriet, waarvan de impact ook merk­baar is onder studenten. Hoe kunnen we als onderwijs­instelling op een even­wichtige manier spreken over zo'n gevoelig en complex onderwerp? Hoe belichten we de situatie met zorg voor formulering, woord­keuzes en diverse perspectieven? Op welke wijze gaan we als onderwijs­instelling om met polarisatie en stimuleren we een sfeer waarin studenten zich vrij voelen om hun gedachten te delen en vragen te stellen? 

Binnen HOGENT willen we studenten bloot­stellen aan verschillende stand­punten en een veilige omgeving creëren voor open debat en vragen. We erkennen de behoefte van studenten om over de situatie in Israël en Palestina te praten en willen actief bijdragen aan het faciliteren van een constructieve, inclusieve en respect­volle dialoog. Via een panel­gesprek richten we ons op het delen van informatie in plaats van het uiten van meningen, om een evenwichtig beeld van de situatie te bieden.

Het panelgesprek start met een inleiding van Koen Goethals (algemeen directeur), die het standpunt van HOGENT toelicht. Het panel zelf bestaat uit Willem De Maeseneer (MO*) die de historische context schetst, uit Chris De Cock (VUB/UGent), die de situatie belicht vanuit het humanitair recht, Marlies De Munck (Universiteit Antwerpen), die inzicht biedt in het psychologisch perspectief, en Maarten van Alstein (Vlaams Vredesinstituut), die spreekt over het omgaan met polarisatie. Valérie Deridder, journalist bij Knack met expertise in buitenlandse politiek en een specialisatie in het Midden-Oosten, zal het panel modereren.

Programma

  • 17:45: Deuren open 
  • 18:00: Inleiding door Koen Goethals en historische context door Willem De Maeseneer (MO*) 
  • 18:30: Debat gemodereerd door Valérie Deridder 
  • 19:30: Vragen
Bevestig gratis je deelname voor 4 december
Campus Bijloke
Cloquet
Louis Pasteurlaan 2
9000 Gent