24.04.24, 19:00, ‘OM (أُمّ, moeder), Barbara Debeuckelaere, boekvoorstelling
Ter gelegenheid van de boekpresentatie van ‘OM neemt SAWT (Kamel Badarneh) ons in de BOEKS gaanderij mee op een audiovisuele trip van soundscapes, field recordings en ambient in combinatie met beelden uit het boek. De speciaal voor deze avond gecreëerde performance wordt voorafgegaan door een gesprek tussen Barbara Debeuckelaere, Aysha en Sondus al-Azza en Brigitte Herremans over het ontstaan van het boek, over liefde, kunst en verzet.
Het boek ‘OM ( أُمّ, moeder) ontstond als een samenwerking tussen de vrouwen van acht Palestijnse families in de wijk Tel Rumeida in Hebron met fotografe Barbara Debeuckelaere. Hebron en specifiek Tel Rumeida is een soort microkosmos van de Westelijke Jordaanoever, waar enkele van de meest radicale kolonisten wonen. Het dagelijks terugkerende fysieke en verbale geweld tegen de Palestijnse bevolking wordt niet bestraft. Met de camera in de hand tonen de Palestijnen aan de buitenwereld wat er gebeurt.
Met kleine, analoge fototoestellen namen bijna 50 vrouwen in september vorig jaar, vlak voor het extreme geweld losbrak in Gaza, beelden van hun stad, huizen en familie. Gebundeld brengen deze foto’s een intiem en intuïtief portret van hun gezinsleven te midden van geweld en angst. Ze tonen het onvoorspelbare karakter van analoge film, de lichtlekken, de fouten. Dit alles verwijst naar de atmosfeer van een warme thuis, maar ze resoneren ook met het feit dat deze vrouwen weinig controle hebben over de politiek. Kunstenaar en activist Adam Broomberg noemt het in zijn tekst voor het boek 'a benevolent whisper', een zachtaardig gefluister. 'OM is een werk van liefde en vreugde en verzet.
Twee van de Palestijnse vrouwen die ‘OM mee hebben gemaakt, zijn aanwezig bij de presentatie in BOEKS en gaan met Barbara Debeuckelaere en Midden-Oosten-expert Brigitte Herremans in gesprek over het ontstaan van het boek. Daarna gaat Herremans dieper in op het potentieel van kunst als verzetsmiddel in conflictgebieden.
Onder de naam SAWT maakt de Palestijnse, in Brussel gevestigde Kamel Badarneh elektronische muziek. Door gebruik te maken van analoog materiaal en field recordings tracht SAWT een klankwereld te creëren waarbinnen techno, ambient en experimentele muziek in harmonie samenkomen. Voor deze boekvoorstelling maakte hij een nieuwe audiovisuele ervaring bestaande uit soundscapes en atmosferische geluiden. De klank reist heen en weer door de veertig meter lange BOEKS gaanderij in combinatie met visuele elementen uit het ‘OM boek.
een project door Barbara Debeuckelaere
in samenwerking met Palestijnse moeders
met tekst van Adam Broomberg & Barbara Debeuckelaere, uitgegeven door The Eriskay Connection
performance SAWT, 20:30
‘OM kan ingekeken en aangekocht worden aan de balie van de Kunstenbibliotheek of online via The Eriskay Connection voor €30