nlen

25.04.23 – 31.12.23, Opera en Gent

Opera ontstond aan het eind van de 16e eeuw in Italië en transformeerde in de loop van de volgende eeuwen van een nobel vermaak tot een instrument voor sociale verandering. Tijdens de 19e eeuw speelde opera een belangrijke rol in de sociale structuur van Europa. In België werd zelfs door een opera de aanzet gegeven tot de revolutie van 1830 die tot de onafhankelijkheid leidde. Deze tentoonstelling bestaat uit stukken uit de collecties van de Muziekbibliotheek Gent, het Opera Ballet Vlaanderen en de Internationale Opera Academie die het belang van de opera in de stad van de 19e eeuw tot vandaag aantonen.

Doorheen de tentoonstelling ziet u kostuums uit de productie van Opera Ballet Vlaanderen van de opera Akhnaten van Philip Glass die in 2015 werd opgevoerd. De kostuums zijn het werk van de Belgische ontwerper Walter Van Beirendonck. Deze hedendaagse stukken worden tentoongesteld samen met de eigen collectie manuscripten en iconografie van de 19de tot 21ste eeuw van de Muziekbibliotheek Gent.

Aan het einde van de tentoonstelling kunt u een interview met Jacqueline Van Quaille bekijken. Mevrouw Van Quaille studeerde aan het Gentse Conservatorium en beschrijft haar studies hier in de jaren 1950 en haar internationale operacarrière.

gratis
ma-do: 10:00-17:00
vr-zo: gesloten
Gesloten tijdens de zomervakantie tussen 10 juli en 15 augustus