nlen
beeld, Gloria Scorier

13.02.24, 19:30, Sophie Lewis

A happy ending for the capitalist family?

Het gezin werkt nauwelijks. Het is de belangrijkste bron van geweld en seksueel misbruik voor queer jongeren, vrouwen en kinderen. En eenvoudig gezegd: het gezin vraagt te veel van te weinig mensen. Mensen die het grootste deel van de zorgtaak op zich nemen binnen gezinnen voelen zich overweldigd, uitgebuit, eenzaam en opgebrand. Toch lijkt het kerngezin voor velen van ons in het westen een natuurwet. Onontkoombaar. 

Maar is dat zo? Zorgverantwoordelijkheden, die nu als vanzelfsprekend tot het domein van het gezin worden gerekend, leefden vroeger voor een groot deel in de gemeenschap. Gedurende een aantal eeuwen hebben kapitalistische samenlevingen geleidelijk de privatisering van de zorg bewerkstelligd in individuele zelfverantwoordelijke verwantschapseenheden. Dit heeft geleid tot een zorgschaarste. Volgens sociologe Melinda Cooper is dit 'familialiseringsproces' cruciaal geweest in de opkomst van zowel neoconservatieve als neoliberale vormen van economisch bestuur. Familistisch kapitalisme buit het feit uit dat 'het gezin' voor de meeste mensen ononderhandelbaar voelt, om nog maar te zwijgen van onmisbaar voor het overleven van veel gemarginaliseerde en door de staat gecriminaliseerde mensen.

Meer dan twee eeuwen lang hebben utopische denkers, waaronder Marx en Engels maar ook zwarte anti-imperialistische feministen in de VS, de mogelijkheid geopperd om 'het gezin af te schaffen'. Nu, nadat de Covid lockdowns ons hebben laten zien hoe onhoudbaar gezinnen zijn onder druk, is er wereldwijd een heroplevende nieuwsgierigheid naar niet-kapitalistische manieren om de zorg te organiseren. Wat weerhoudt het familisme ons om te doen en te verlangen? Hoe kunnen we nadenken over het beëindigen van georganiseerde zorgschaarste?

Na haar lezing gaat Sophie Lewis in gesprek met schrijfster en genderstudies-onderzoekster Siggie Vertommen. Zowel het gesprek als de nabespreking zijn in het Engels.

  • Sophie Lewis is een feministische schrijfster en onafhankelijk wetenschapper die in Philadelphia (VS) woont. Ze werkt momenteel aan een derde manuscript getiteld 'Enemy Feminisms'. Haar eerste twee boeken, beide gepubliceerd door Verso Books, zijn 'Full Surrogacy Now: Feminism Against Family (2019)' en 'Abolish the Family: A Manifesto for Care and Liberation'.  Sophies essays en artikelen verschijnen zowel in academische tijdschriften zoals 'Feminist Theory' als in literaire tijdschriften zoals de London Review of Books. Dr. Lewis is als gast verbonden aan het Center for Research on Feminist, Queer and Transgender Studies aan de Universiteit van Pennsylvania (VS). Je kunt haar lezingen en geschriften vinden op lasophielle.org, en je kunt je abonneren op patreon.com/reproutopia.
  • Siggie Vertommen werkt als assistent-professor genderstudies aan de Universiteit van Amsterdam en als postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Gent. Ze doet feministisch onderzoek naar de wereldwijde politiek rond (medisch geassisteerde) voortplanting, van Israël/Palestina tot Georgië en België. Ze droomt van feministische revoluties en is lid van allerlei collectieven zoals de Ghent University Women's Strike, Furia, Slow Science en Sophia. Ze heeft ook een hond, Eddie, de liefste teckel ter wereld.

Zowel de lezing als de discussie erna vinden plaats in het Engels, met een spraak-naar-tekst vertaling in het Engels op het scherm.

Over toegankelijkheid: De ingang vanaf de straat heeft een toegangsschacht met een drukknop. Er is een lift naar de 2e verdieping. De Balzaal is toegankelijk voor personen in een rolstoel, onder begeleiding van een personeelslid. Meer over de toegankelijkheid van de zaal. Wie meer vragen heeft over de toegankelijkheidsregelingen kan contact opnemen met de organisatie: anais.vanertvelde@hogent.be.

Meer over de toegankelijkheid van de locatie.

Gratis voor studenten en personeel HOGENT, Ugent, Howest, KASK & Conservatorium.
VIERNULVIER
Sint-Pieternieuwstraat 23
9000 Gent