29.01.16 – 19.02.16, 14:00, Vreedzaam verzet in Palestina en Israël
De Israëlisch-Palestijnse kwestie roept meestal negatieve associaties op. Toch zijn er ook talloze mensen die geweldloos voor verandering opkomen. Dit vreedzame verzet speelt zich vaak onder de radar af. Broederlijk Delen belicht het aan de hand van citaten en foto’s vanop het terrein. Palestijnen associëren geweldloos verzet vaak met het woord soemoed, veerkracht, en de dagelijkse strijd om waardigheid en rechten als onderwijs en bewegingsvrijheid. De realiteit van de bezetting voedt hun vreedzame acties. Israëlische mensenrechtenactivisten steunen Palestijnen in hun strijd om basisrechten omdat ze menen dat het lot van beide volkeren met elkaar verbonden is.
Publieke momenten:
Debat ‘Kunst en de realiteit in Palestina en Israël’
- Talloze artiesten uit de beeldende en podiumkunsten hebben een band met Palestina en Israël. Ofwel worden ze geprikkeld door dit gelaagde conflict dat om een ander soort aandacht vraagt. Ofwel zetten deze kunstenaars concrete projecten op touw, zowel in de regio als hier. Enkele kunstenaars uit België getuigen.
- Met ontwerper Annelies Devet, muziekkenner Lukas Pairon en beeldend kunstenaar Frank Ostyn, moderatie door Phara de Aguirre.
- 28/01/2015 van 20u tot 21u30, voorafgegaan door vernissage van de tentoonstelling ‘Vreedzaam verzet in Palestina en Israël’ om 19u.
Gesprek over kunst en verzet in Palestina: Hummus, Liberation Graphics and Picasso; Strategies of Engaging complex political realities in Palestinian Art.
- Met Els Roelandt, redacteur bij het KASK en Samah Hijawi, onderzoekster en kunstenares.
- Aan de hand van verschillende artistieke en culturele producties uit Palestina belichten Samah en Els de vorm en inhoud van artistieke praktijken. Concreet tonen ze hoe deze praktijken inspelen op de politieke en sociale omgeving.
- 11/02/2015 van 20u tot 21u30.
Filmavond in KASKcinema ‘The wanted 18’
- Regisseur Amer Shomali toont hoe het vreedzame verzet tegen de Israëlische bezetting gestalte krijgt tijdens de eerste Intifada (1987-1993). De inwoners van het Palestijnse dorp Beit Sahour kopen 18 koeien om zich aan Israëls macht te onttrekken, maar dat blijkt niet zo eenvoudig.
- Inleiding door Brigitte Herremans, beleidsmedewerker Midden-Oosten Broederlijk Delen & Pax Christi.
- 18/02/2015 van 20u30 tot 22u.