nlen

24.02.22, 20:00, Design x Digital Collection: Olivia Vane (UK) & Jon Stam (NL)

met Olivia Vane (UK) & Jon Stam (NL), gemodereerd door Olivier Van D'huynslager (BE)

Design x Digital Collection is verbonden met het onderzoek van Design Museum Gent naar hoe de collectie digitaal kan worden getransformeerd tot een zinvolle gemeenschappelijke tool. Dit onderzoek gebeurt met het oog op de lancering van de nieuwe website bij de heropening van het museum.

Het ontwerp van een digitale collectie is vandaag een zeer relevant thema aangezien de fysieke sluiting van culturele instellingen omwille van de pandemie ertoe heeft geleid dat indien men in contact wou blijven met het publiek dit online moest gebeuren. Dit legde het gebrek aan strategieën bloot om de fysieke collectie te vertalen volgens een mediumspecifieke benadering, een onderbouwd ‘online cureren’ die nieuwe manieren van ontsluiten van kunst / design mogelijk maakt.
Het digitaal uitbreiden van traditionele methoden voor het presenteren, cureren en toegankelijk maken van de collectie is een echo naar André Malraux’ concept Le Musée imaginaire (1947). Hiermee wilde hij aantonen hoe de opkomst van nieuwe reproductietechnieken het mogelijk maakte om beelden vrij te combineren en zo verrassende verbanden te leggen tussen visuele tradities en motieven. Het idee van ‘het museum zonder muren’ en ‘het koppelen van gegevens’ – lang vóór de komst van linked data – brengt ons bij de eerste spreker.

Olivia Vane is een Londense datavisualisatie-ontwerper en -onderzoeker. Ze is gespecialiseerd in het digitaal visualiseren van grote culturele datasets en de vertaling ervan in gebruikersinterfaces, met als doel om nieuwe vormen van interactie en presentatie van erfgoedcollecties te verkennen. Momenteel werkt ze mee aan het onderzoeksproject Living with Machines bij de British Library en het Allan Turing Institute.

Jon Stam is een Nederlandse ontwerper die medeoprichter is van Commonplace Studio, een ontwerppraktijk die de kracht van het digitale transformeert in betekenisvolle materiële interacties. Stam heeft o.a. al nauw samengewerkt met culturele instellingen zoals Z33, MKG Hamburg, ...

De dialoog wordt gemodereerd door Olivier Van D'huynslager, digitaal strateeg bij Design Museum Gent en projectcoördinator van de Collectie van de Gentenaar.

Design x Digital Collection maakt deel uit van de gecureerde lezingenreeks Design Dialogues georganiseerd door het Design Departement van KASK & Conservatorium en Design Museum Gent. Eigenzinnige stemmen uit het brede ontwerpveld worden uitgenodigd om te reflecteren over de rol en toekomst van design in een veranderende wereld. Elke lezing is een kritische dialoog rond een thema en wordt afgesloten met een open discussie tussen de sprekers en het publiek. Na een wervelende eerste editie zetten we koers richting een nieuwe reeks verdiepende gesprekken. Het concept is licht bijgestuurd: jong talent krijgt nu carte blanche om een ervaren expert uit te nodigen voor een inspirerende dialoog. Onze missie blijft ongewijzigd: engagerende perspectieven aanreiken die ons kunnen helpen bij de uitdagingen van vandaag en morgen.

Gratis
Design Museum Gent en Ministry of Makers