nlen

09.02.23, 20:00, Design x Female Building Power met Mindy Seu & Vera Sacchetti

Design X Female Building Power — met Vera Sacchetti & Mindy Seu, gemodereerd door Anna Luyten
Engels gesproken

Vandaag de dag is er een aanzienlijke toename van de zichtbaarheid van vrouwen in de designwereld. Maar zoals designcriticus Alice Rawsthorn samenvatte: "Moeten we dit verderzetten vanuit een dynamisch en kritisch discours... En hoewel er al veel hindernissen zijn overwonnen, wachten er nog vele andere."
Veel vrouwelijke designers hebben de grenzen van hun discipline verlegd en cruciale bijdragen geleverd aan het herdefiniëren van de betekenis van het begrip design. Ze tonen hoe vanuit een feministisch discours bestaande patronen van auteurschap, educatie en erkenning kunnen worden herzien. Ze plaatsen vraagtekens bij wie geschiedenis schrijft en wiens geschiedenis wordt geschreven. Zo geeft designer Mindy Seu een nieuwe kijk op de geschiedenis van het internet vanuit een feministisch perspectief en behandelt designcriticus Vera Sacchetti design en genderpolitiek in de vorm van teksten, tentoonstellingen en lezingen. Beiden plaatsen vrouwelijke ontwerpers op de voorgrond en pleiten voor hun zichtbaarheid als permanente conditie.

Vera Sacchetti (Lissabon, 1983) is een in Basel gevestigde designcriticus en curator. Ze is gespecialiseerd in hedendaags design en architectuur en is werkzaam als curator, onderzoeker en redacteur. Ze is programmacoördinator van het multidisciplinaire onderzoeksinitiatief Driving the Human: Seven Prototypes for Eco-social Renewal (2020-2023), en mede-oprichter van het Design and Democracy platform (2020-). Sacchetti is docent aan HEAD Genève en maakt sinds 2020 deel uit van  de Federal Design Commission of Switzerland. Samen met Matylda Krzykowski initieerde ze ook Foreign Legion, een curatorieel initiatief dat zich onder meer richt op design en genderpolitiek. Foreign Legion cureerde de tentoonstelling Add to the Cake: Transforming the rules of female practitioners (2019) en organiseerde aansluitend het symposium A Woman’s Work (2019).

Mindy Seu (Californië, 1991) is designer en technoloog gevestigd in New York. Haar diverse praktijk omvat archiefprojecten, techno-kritische teksten, performatieve lezingen, ontwerpopdrachten, het delen van informatie - meestal in de vorm van lijsten en spreadsheets - en samenwerkingen. In haar meest recente werk onderzoekt ze de historische voorlopers van de metaverse en onthult ze de materialiteit van het internet. Mindy’s continuerende Cyberfeminism Index, die drie decennia online activisme en internetkunst verzamelt, werd ontwikkeld in opdracht van Rhizome en in online vorm gepresenteerd in het New Museum. Voor de geprinte versie ontving ze een Graham Foundation Grant. Mindy Seu is assistent-professor aan de Rutgers Mason Gross School of the Arts en criticus verbonden aan Yale School of Art.

gratis
Design Museum Gent