nlen

18.05.22 – 21.05.22, Duurzaam Design geïnspireerd door Japan

Zoekend naar de vermindering van de afvalberg in de meubelsector door de ontwerpwijze van designers te optimaliseren, werd in het onderzoekscentrum Futures through Design van de Hogeschool Gent een praktijkgerichte onderzoeksfocus gelegd op ‘duurzaam design’ geïnspireerd door Japan.

Door tijdens een PWO project Japanse vouw- en montagetechnieken als kennisbron voor het ontwerpen van duurzaam meubel- en interieurdesign te onderzoeken, werden inspirerende toepassingen uitgedacht met lange levensduurte vanuit ‘Furoshiki’ wikkeldoeken als herbruikbare verpakking met knopen en vouwen, ‘Origami’ papiervouwwijzen en in de ‘Kigumi Tsugite Shikuchi’ als demonteerbare houtverbindingen en -constructies. Het kleine Japanse en unieke KOMAKO-paviljoen, een product van Oak Village vanuit Gifu, werd vanuit Japan overgebracht en zal voor het eerst opgesteld en getoond worden in Westerse context waarbij het principe van ‘Design for Disassembly’ wordt besproken.

Samen met de onderzoekers Dirk van Gogh, Renee Verschraege, Hiroko Yamazaki, Marina Yee en Corneel De Corte wordt de gelegenheid geboden, deel te nemen aan de PREVIEW - TALKS vanaf do 19 mei mei t.e.m za 21 mei. waarbij toepassingen en demonstraties worden gedeeld voor verificatie en feedback. 

Ook het KOMAKO paviljoen, opgesteld op ware grootte, wordt tijdens dit event toegankelijk gemaakt.

TENTOONSTELLING

Do 19 tot za 21 mei, 12u tot 18u

OPENING & TALKS

Do 19 mei, 19u, op reservatie via dirk.vangogh@hogent.be

Gratis mits reservatie