nlen

21.10.22 – 22.10.22, 20:00, The School of the Jaguar

Deze maand organiseert KASK & Conservatorium samen met VIERNULVIER The School of the Jaguar – Endangered Human Movements Vol.3 geïnitieerd door de Mexicaans-Chileens-Oostenrijkse kunstenaar en cultureel werker Amanda Piña.

THE SCHOOL OF THE JAGUAR speurt naar nieuwe perspectieven om naar de relatie tussen mensen, dieren, planten en onze planeet te kijken. Vijfhonderd jaar na de ‘verovering van Amerika’, en in de huidige context van de klimaatchaos en massale uitsterving, wil het project de wereldvisies van de First Nation-volkeren serieus nemen - voorbij de new age en het exotisme. Ligt in inheems denken geen betere oplossing voor de huidige ecologische, sociale en politieke crisis dan het westers denkkader dat deze crisissen mee tot stand deed komen? ‘

THE SCHOOL OF THE JAGUAR’ is opgevat als een artistiek evenement, waarbij mensen uit verschillende disciplines - antropologie, beeldende kunsten, filosofie, dans, theater, sjamanisme - met elkaar in dialoog gaan en verschillende vormen van (kennis)overdracht worden beproefd – een performance, een workshop met belichaamde overdracht, rituelen, een discursief symposium.

‘THE SCHOOL OF THE JAGUAR’ is gestart met een workshop met masterstudenten van KASK Drama ‘Dance like a Wixarika’. Vervolgens vindt op vrijdag 21 en zaterdag 22 oktober in de Zwarte Zaal de performance ‘The Jaguar and the Snake’ plaats. Amanda Piña, Lina María Venegas & Juan Carlos Palma laten zich inspireren door de vele wezens uit de mondelinge overleveringen en visuele wereld van de Ameridianen. Op zaterdag 22 oktober vindt het symposium The Jaguar Talks plaats met een internationale schare onderzoekers, kunstenaars en de Wixarika Mara’kama (sjamaan bij de Mexicaanse Huichol) Juan José Katira Ramirez. Deelnemers aan het symposium worden uitgenodigd om voorafgaand aan de voorstelling op zaterdag deel te nemen aan een korte workshop waar een aantal van de inheemse praktijken van de Huichol beproefd kunnen worden.

Tickets voor de performance en het symposium kunnen worden besteld via VIERNULVIER.

The School of the Jaguar past in het kortlopende onderzoeksproject Een Doorlaadbare School (Frederik Le Roy) en wordt mogelijk gemaakt door het onderzoeksfonds van KASK & Conservatorium, VIERNULVIER en de Stad Gent.

€ 12,00 – € 16,00
Kunstencentrum VIERNULVIER