nlen

08.02.24, 20:30, Manderinebi (2013)

Ivo maakt in zijn werkplaats houten kisten om de oogst van de mandarijnengaard van zijn buurman Margus in op te bergen. De twee mannen behoren tot de laatste Esten die tijdens het Abchaz-Geörgische conflict in 1992 in het post-Sovjet Georgië zijn achtergebleven. Midden op de dag voordat de mandarijnen verkocht moeten worden, breekt er een gevecht uit tussen een kleine eenheid Georgische soldaten en een paar Tsjetsjeense huurlingen. Eén soldaat van elke kant overleeft en Ivo besluit de rivalen allebei in huis te nemen en te laten revalideren. Er volgt een gespannen herstelperiode waarin de soldaten elkaar aanstaren tijdens kopjes thee, Margus piekert over de staat van zijn fruit terwijl Ivo iedereen streng tot kalmte maant.

Mandarinebi (Georgisch voor mandarijnen) laat op een geweldloze manier zien hoe gruwelijk de oorlog is voor alle betrokken partijen. Op subtiele wijze demonstreert hoe Ivo en Margus de perceptie van de soldaten veranderden door louter de eenvoud van hun leven te tonen. Springend tussen traumatisch herinneren en integer medeleven, toont de film een sprankje menselijkheid in de nasleep van een gewelddadig conflict. Vraagstukken rond verzoening en de noodzaak tot een thuis zijn hier nooit ver weg.

Deze film wordt ingeleid door doctoraal onderzoekster Gaëlle Le Pavic. Ism Cessmir (Centre for the Social Study of Migration and Refugees).

Zaza Urushadze, 2013, Estland & Georgië, 87’
meerdere talen gesproken, Engels ondertiteld

i.s.m. Cessmir (Centre for the Social Study of Migration and Refugees)
Campus Bijloke
Cloquet
Godshuizenlaan 4
9000 Gent