nlen

18.12.23, 19:00, Reconstructie van een Ioannes Ruckers virginaal uit 1640

Sinds 2018 is een groep onderzoekers van KASK & Conservatorium bezig met de uitgebreide bestudering en reconstructie van een virginaal dat wordt toegeschreven aan de befaamde Antwerpse klavecimbelbouwer Johannes Ruckers. Dit instrument, afkomstig uit de collectie van het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap en vervaardigd in 1640, bevindt zich in langdurig bruikleen bij het Rijksmuseum.

Onder leiding van Manu Frederickx, restaurator van muziekinstrumenten van het Metropolitan Museum of Art in New York en gastonderzoeker aan KASK & Conservatorium, heeft dit team een grondige analyse uitgevoerd van de constructie en decoratie van dit instrument. In het internationale project wordt samengewerkt met ondermeer het Metropolitan Museum of Art (Manu Frederickx), het Rijksmuseum (Giovanni Paolo di Stefano, Paul van Duin), het KASK & Conservatorium (Manu Frederickx, Tamar Hestrin-Grader, Frank Hollinga, Mané van Veldhuizen), de Universiteit Leiden (Tamar Hestrin-Grader) en het Netherlands Institute for Conservation, Art and Science (NICAS).

Op 18 december 2023 om 19:30 (inloop 19:00) presenteert Manu Frederickx dit onderzoeksproject. Hij is werkzaam als restaurator muziekinstrumenten in het Metropolitan Museum of Art in New York en onderzoeker aan KASK & Conservatorium.

Klavecinist, klavichordist en KOG-lid Menno van Delft bespeelt de zojuist voltooide reconstructie van het virginaal en een klavecimbel, beide gebouwd in 1640 door Ruckers. Het klavecimbel is langdurig in bruikleen gegeven aan het Rijksmuseum door de nakomelingen en erfgenamen van Graaf Alexander II von Velen en zijn vrouw Gravin Alexandrine von Velen, geboren als Gravin Huyn von Amstenrade en Geleen (Provincie Limburg). Het programma wordt samengesteld uit 16de- en 17de- -eeuwse klaviermuziek uit Nederlandse verzamelingen.

Menno van Delft treedt wereldwijd op als solist en continuospeler. Hij is docent aan het conservatorium van zijn woonplaats Amsterdam en aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg. Hij geeft regelmatig lezingen en publiceert over onderwerpen als vroeg klavierrepertoire, speeltechnieken, uitvoeringspraktijk en stemming en temperament.

de lezing en het concert zijn enkel toegankelijk voor leden van het KOG
Rijksmuseum
Auditorium
Museumstraat 1,
Amsterdam