nlen

29.03.22 – 31.03.22, the hair’s creek - Silke Gerinckx

Haar. Een verlengstuk van onze huid. We verliezen honderden haren per dag,
we knippen ze af,
we delen ze,
we geven ze bloot,
we verafschuwen ze,
we schamen ons voor hun afwezigheid of overdaad.

Veel bronnen zeggen dat we tijdens de pandemie meer aandacht kregen voor onze omgeving. Wanneer we fysiek contact missen, verschuift het gevoel van menselijke haren in onze omgeving de aandacht naar de herinnering aan iemands afwezigheid/aanwezigheid.


Silke Gerinckx werkt in haar performancepraktijk met het fenomeen van afstoting. Door absurde beelden te bevragen, humor te gebruiken en spanningen te creëren die grenzen aan intieme weerzin, verbindt ze de ervaring van het abjecte en geeft ze er een esthetische vorm aan.


De ervaring van het abjecte - volgens de terminologie van Julia Kristeva, is een unheimisch punt van observatie van afwijzing en tegelijkertijd gefascineerd zijn. Silke's performatieve installatie nodigt voorbijgangers uit om zich onder te dompelen in een haarkreek en in een gedeeld ritueel dat zij navigeert. De toeschouwer is dus zowel getuige als deelnemer aan de romantische act, die wordt uitgevoerd door mensen fysiek met elkaar te verbinden, hun DNA te vermengen en ze tentoon te stellen. In dit opgeschorte moment ontstaat een ruimte om de intieme momenten van afstoting te verkennen, waar grenzen beginnen te breken, waar mensen geconfronteerd worden met een archaïsche ruimte tegenover linguïstische binaries als zelf/ander of subject/object.

Gecureerd door Natalia Barczyńska