nlen

30.01.18, 18:00, Uitreiking Magister Artium Gandensis 2018: Thomas Struth

Op 30 januari ontvangt de Duitse fotograaf Thomas Struth (°1954) de Magister Artium Gandensis. Deze prijs wordt uitgereikt door KASK & Conservatorium aan kunstenaars die op internationaal vlak excelleren en getuigen van een artistieke benadering die verwant is aan de visie van de school. Gilbert and George (2011), John Zorn (2012), Salomé Kammer (2014) en Béla Tarr (2017) gingen Struth vooraf. Zijn werk is van 1 februari tot 31 maart te bezichtigen in Galerie Greta Meert te Brussel.

Magister Artium Gandensis

Sinds 2010 reikt KASK & Koninklijk Conservatorium van de HoGent een prijs in de kunsten uit onder de naam Magister Artium Gandensis. De prijs wordt toegekend aan kunstenaars die op internationaal vlak excelleren en maatgevend zijn in hun discipline; die getuigen van een artistieke benadering dewelke verwant is aan de visie op onderwijs, onderzoek, dienstverlening en beoefening van de kunsten van KASK & Koninklijke Conservatorium; die inspirerend zijn, zowel in leven als werk, voor de studenten en personeelsleden van de School of Arts van de Hogeschool Gent; en die kunnen bijdragen aan een positieve uitstraling van deze School of Arts. De prijs werd in het verleden al toegekend Gilbert and George, John Zorn, Salomé Kammer en Béla Tarr.

Thomas Struth

Thomas Struth (1954) is een Duitse fotograaf die werkt en leeft in Düsseldorf. Hij studeerde van 1973 tot 1980 aan de Kunstacademie van Düsseldorf.  Aanvankelijk was hij geïnteresseerd in schilderen en studeerde hij onder meer bij Gerard Richter,  maar al snel richtte hij zijn aandacht op het fotograferen. Nog tijdens zijn studies maakt hij zijn zwart-wit beelden van Berlijn, Londen, New York en Parijs. De fotoreeksen die hij vanaf de jaren negentig in musea maakt, zijn vandaag beroemd. Ze zijn een tijdsdocument geworden over hoe de mens zich verhoudt tot zijn geschiedenis en tot wat de mensensoort daarin vermag. In zijn recente werk gaat hij op zoek naar spitstechnologie uit onder meer de medische wereld en de ruimtevaart, maar evengoed verkent hij de wereld van toerisme en pretparken. In de manier waarop hij die werelden laat samenkomen in zijn recente tentoonstellingen, schuilt een ietwat donkere vorm van humor. Struth zet de mens te kijk als een wonderlijk beestje dat wel eens zou kunnen verdwijnen temidden van een al even wonderlijke technologie.
De zeer hoge kwaliteit van het werk van Struth, de manier waarop hij fotografie hanteert als medium om narratieven, analyses en commentaren te genereren en het naadloos aansluiten van artistieke en documentaire intenties, weerspiegelen de visies van de afstudeerrichting fotografie in KASK.

Programma

Gesprek met Thomas Struth en prijsuitreiking
30 januari 2018, 18u
Campus Bijloke – Cirque, Louis Pasteurlaan 2, 9000 Gent

  • Thomas Struth in gesprek met Lars Kwakkenbos, vakgroepvoorzitter film, fotografie en drama aan KASK
  • Officiele uitreiking van de Magister Artium Gandensis
  • Laudatio door Thomas Nolf, master student fotografie aan KASK
  • Receptie aangeboden door KASK & Koninklijk Conservatorium

Tentoonstelling Thomas Struth
Galerie Greta Meert, Rue du Canal 13, 1000 Brussel
1 februari tot 31 maart 2018, opening 1 februari 18u-20u
galeriegretameert.com

Gratis