fotografie
afstudeerrichting fotografie
3+1 jaar
Engels mogelijk in de master
lees meer over de opleiding
Je eigen beeldtaal en methode
Onze opleiding onderscheidt zich van andere door een bijzonder intensieve, individuele begeleiding. Jonge fotografen worden in KASK begeleid naar een autonoom inzicht in het medium fotografie. Je werkt vooral aan open opdrachten die je helpen om eigen beelden en ideeën te creëren. Verschillende docenten gaan met je in gesprek over de uitdagingen die je als beginnend fotograaf krijgt en voor jezelf formuleert. Dat proces loopt over twee sporen: je werkt vanuit een persoonlijke vraagstelling naar een beeldtaal, en je eigent je een documentair onderzoekende methode toe. Je verkent en onderzoekt deze twee sporen intensief. Dat gebeurt in dialoog met docenten die elk hun expertise en hun persoonlijke visie op fotografie hebben en als maker in het werkveld staan. Terwijl je in het atelier een dialoog aangaat met docenten en studenten aan, verken je ook de technische mogelijkheden van fotografie, zowel in opname als in printtechnieken. Onze technische permanentie en uitleendienst zorgen daarbij voor materiële ondersteuning. De technische kant van fotografie is voor ons geen doel op zich, maar vormt een noodzakelijke onderbouw voor wie beelden maakt die gericht gestuurd worden.
Beelden in context en een onderzoekend creatieproces
Naarmate de opleiding vordert, fotografeer je meer vanuit eigen denkprocessen. Ideeën over fotografie moeten kunnen resoneren in vormen, en andersom. Wanneer je bij ons aan de opleiding fotografie begint, denk niet enkel aan het beeld zelf, maar ook over de mogelijke contexten waarin dat beeld zal worden bekeken. In de bachelorjaren leer je ook hoe je je werk kan opstellen, tentoonstellen, publiceren.
Eenmaal de bachelor is afgewerkt, is er de mogelijkheid om aan de masteropleiding te beginnen: een tijd waarin je je ambities als fotograaf scherpstelt in een eigen artistiek project. Sommigen dagen in die master de geijkte opvattingen over fotografie grondig uit: voor hen primeert een eerder conceptuele, strikt artistieke omgang met het medium. Anderen overtuigen de buitenwereld met documentair werk dat tot stand komt na een intensief en onderzoekend creatieproces. Hoewel het geen doel op zich is, komt het werk van onze studenten vaak al tijdens de studiejaren in het kunstcircuit of in verschillende publicaties terecht.
Vertellers met beeld
Wij leiden auteurs op, mensen die iets te vertellen hebben met de beelden die ze maken. Eens je bent afgestudeerd, bouw je een oeuvre uit als fotograaf, beeldend kunstenaar en ga je aan het werk als fotojournalist, documentairemaker, curator, …
Het groot aantal alumni dat intussen een significant oeuvre opbouwde, getuigt van de volgehouden kwaliteit van onze intense afstudeerrichting.
Verschillende alumni zijn nog steeds nauw bij de opleiding betrokken als gastspreker, docent, onderzoeker of als jurylid: Dirk Braeckman, Carl De Keyzer, Lieve Blancquaert, Jan Kempenaers, Mekhitar Garabedian, Nick Hannes, Arian Christiaens, Joachim Naudts, Bieke Depoorter, Max Pinckers, Michiel Decleene, Aurélie Geurts, Tom Callemin. Ook recenter afgestudeerde generaties leverden tal van excellente jonge fotografen af: Sanne De Wilde, Frederik Buyckx, Maroesjka Lavigne, Thomas Sweertvaegher, Stefaan Temmerman, Sebastian Steveniers, Lisa Spilliaert, Thomas Min, Chantal Van Rijt, Titus Simoens, Sybren Vanoverberghe, Lucas Leffler, Kaat Pype, Barbara Debeuckelaere, Jan Rosseel, Kristof Thomas.
English master
Onze opleidingen drama, beeldende en audiovisuele kunsten, en muziek hebben naast een nederlandstalige master ook een volledig Engelstalige pendant. Elk academiejaar starten tientallen buitenlandse studenten in de English master van KASK & Conservatorium. Deze studenten zijn een verrijking van onze onderwijscultuur en geven een meerwaarde aan de studies van Nederlandstalige studenten. Nederlandstalige en Engelstalige studenten ontmoeten elkaar in bepaalde seminaries of lessen of in de kunstprojecten die ze samen opzetten. Ook voor de studenten die tijdens hun studie niet kiezen voor een studentenuitwisseling in het buitenland (bv. via Erasmus) is er zo een internationale dimensie aan hun studie.
Er zijn geen verschillen tussen de Nederlandstalige en de Engelstalige master op gebied van curriculum, competenties, leerinhouden en organisatie. Engelstalige kandidaten die al een master in de muziek bezitten kunnen ook opteren voor de master-na-master-opleiding hedendaagse muziek of voor één van onze postgraduaten.
Voor meer informatie kan je terecht bij de trajectbegeleiders.
docenten
studieprogramma
toelatingsproef
inschrijven
inschrijven voor de toelatingsproef bachelor fotografie
inschrijven voor de oriënteringsproef master fotografie
Als je wil inschrijven voor een academische bachelor, moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. Om in te stromen in de master neem je deel aan een oriënteringsproef. Die worden meerdere malen per academiejaar georganiseerd.
credits
- Rembert De Prez, Experimental Garden - A Conversation On Permafrost
- Elisa Maenhout, A depth most would drown in
- Jonas Van der Haegen, Love Fuck Pray