fotografie
afstudeerrichting fotografie
3+1 jaar
Engels mogelijk in de master
lees meer over de opleiding
Fotografie is een verbazingwekkend medium. Onderhevig aan buitengewoon snelle technologische ontwikkelingen en wereldwijde verspreiding, blijft ze aanspraak maken op haar unieke plaats in het spectrum van de representatie en verbeelding. Ze biedt voortdurend vernieuwde mogelijkheden van expressie die er een verantwoordelijk, krachtig en speels sleutelmedium van de eenentwintigste eeuw van maken. Met flexibiliteit onderzoekt de afstudeerrichting fotografie van KASK & Conservatorium de eindeloze mogelijkheden van documentaire fotografie. Documentaire fotografie zit in het dna van onze opleiding. Elk fotografisch werk dat bij ons wordt gecreëerd, vertrekt vanuit de werkelijkheid. Ons uitgangspunt is de fotograaf die met de camera de wereld intrekt en de menselijke conditie probeert te documenteren en doorgronden; de betrokken fotograaf die onderzoekt en observeert, de verteller die getuigt, uitdaagt of bekritiseert, de kunstenaar die vernieuwt en experimenteert.
Fotografie aan KASK & Conservatorium onderscheidt zich door een bijzonder intensieve begeleiding. Tijdens één-op-één- en kleine groepsgesprekken met docenten, die elk hun expertise en hun persoonlijke visie op fotografie hebben of als maker in het werkveld staan, worden de studenten uitgedaagd hun eigen beeldtaal te ontwikkelen en zich een persoonlijke onderzoekende documentaire methode toe te eigenen.
Een kritische blik
Onze opleiding vormt fotografen die iets willen vertellen met beelden, auteurs die betrokken zijn in een met vluchtige foto’s overladen wereld in beweging. Dat houdt in dat ze het medium in vraag blijven stellen. Daarom bieden we ze ter ondersteuning van hun traject als beeldenmaker een waaier aan referentie- en denkkaders om hun eigen werk en interesses te kunnen onderzoeken. Deze verrijkende theoretische omkadering heeft als doel de studenten over hun fotografisch werk te leren spreken en schrijven en het met vertrouwen naar buiten te brengen. Ze verdiepen zich zowel in de fotografische traditie en haar archief, als in ideeën rond esthetica, ethiek en de technologieën van de toekomst om kritisch te leren nadenken over documentaire fotografie, percepties van realiteit en de authentieke stem van de fotograaf.
De basis leggen
Terwijl de studenten in de bachelorjaren leren observeren en onderzoeken, verkennen ze de fotografische beeldtaal en de technische mogelijkheden van fotografie, zowel digitaal als analoog, van kleinbeeld tot technische camera’s. Ze worden wegwijs gemaakt in verschillende studio- en printtechnieken en gaandeweg wordt aandacht besteed aan de mogelijke manieren om werk te tonen en hoe een fotografisch beeld kan functioneren in verschillende contexten. De opleiding heeft een traditie in het aanleren en onderzoeken hoe foto’s gepresenteerd kunnen worden in een tentoonstelling en een boek.
Als al deze fundamenten zijn gelegd, kunnen de studenten in de master een autonome en unieke praktijk ontwikkelen, begeleid door mentoren van hun keuze. Daarnaast moeten seminaries, stages en een stimulerende en zorgzame werkomgeving hen inspireren om dieper na te denken over hun positie binnen documentaire fotografie en de beeldende kunst. Met een authentiek masterproject en scriptie tonen ze dat hun visie en beeldtaal ertoe doen en bijdragen aan documentaire fotografie in haar vele dimensies.
Betrokken alumni
Een significant aantal van onze alumni bouwt een oeuvre op als kunstenaar en als documentairemaker, onder wie Lieve Blancquaert, Dirk Braeckman, Eva Claus, Carl De Keyzer, Ode de Kort, Sanne De Wilde, Rebecca Fertinel, Neoza Goffin, Debby Huysmans, Helena Kritis, Lieven Lefère, Lucas Leffler, Charlotte Lybeer, Fien Muller, Joachim Naudts, Max Pinckers, Kaat Pype, Jan Rosseel, Lisa Spilliaert, Thomas Sweertvaegher, Kristof Thomas, Sybren Vanoverberghe, Gert Verbelen, Egon Van Herreweghe en Laura Zuallaert. Zij blijven ons denken rond documentaire fotografie stimuleren, geven ons nieuwe inzichten en worden gevraagd voor jury’s of andere artistieke samenwerkingsprojecten.
Fotografie is een verbazingwekkend en dynamisch medium. Zoals elke kunstvorm draagt ze bij aan de intrigerende zoektocht naar een antwoord op de vraag: wat is de mens? Deze opleiding daagt fotografen uit een antwoord te zoeken.
English master
Onze opleidingen drama, beeldende en audiovisuele kunsten en muziek hebben naast een nederlandstalige master ook een volledig Engelstalige pendant. Elk academiejaar starten tientallen buitenlandse studenten in de English master van KASK & Conservatorium. Deze studenten zijn een verrijking van onze onderwijscultuur en geven een meerwaarde aan de studies van Nederlandstalige studenten. Nederlandstalige en Engelstalige studenten ontmoeten elkaar in bepaalde seminaries of lessen of in de kunstprojecten die ze samen opzetten. Ook voor de studenten die tijdens hun studie niet kiezen voor een studentenuitwisseling in het buitenland (bv. via Erasmus) is er zo een internationale dimensie aan hun studie.
Er zijn geen verschillen tussen de Nederlandstalige en de Engelstalige master op gebied van curriculum, competenties, leerinhouden en organisatie. Engelstalige kandidaten die al een master in de muziek bezitten kunnen ook opteren voor de master-na-master-opleiding hedendaagse muziek of voor één van onze postgraduaten.
Voor meer informatie kan je terecht bij de trajectbegeleiders.
docenten
studieprogramma
inschrijven voor de proeven
hoe schrijf je in voor de bachelor?
bekijk de data en inhoud van de proef
hoe schrijf je in voor de master?
bekijk de data en inhoud van de proef
Als je wil inschrijven voor een academische bachelor, moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. Om in te stromen in de master neem je deel aan een oriënteringsproef. Die worden meerdere malen per academiejaar georganiseerd.
english master
Dit traject heeft naast een nederlandstalige master ook een volledig Engelstalige pendant. Elk academiejaar starten tientallen buitenlandse studenten in de English master van KASK & Conservatorium.
Er zijn geen verschillen tussen de Nederlandstalige en de Engelstalige master op gebied van curriculum, competenties, leerinhouden en organisatie. Voor meer informatie kan je terecht bij de trajectbegeleiders.
credits
- Rembert De Prez, Experimental Garden - A Conversation On Permafrost
- Elisa Maenhout, A depth most would drown in
- Jonas Van der Haegen, Love Fuck Pray