nlen

KASK & Conservatorium kleurt Stubru’s Nieuwe Lichting

Helena Mayorga Paredes, foto: Eileen Vancraenenbrouck

De ene klinkt als een verhaspeld eiland uit de Balearen, de ander als een Bijbelse sausbasis en een derde als de eindbaas van een side-scrollende Draculapastiche. Maar vergis u niet. Mayorga, Isaac Roux en Jack Vamp & The Castle of Creep zijn weldegelijk de winnaars van Studio Brussels Nieuwe Lichting. En ook backstage zat het met de vibes vermoedelijk wel snor, want de drie bands hadden behoorlijk wat volk van KASK & Conservatorium in de rangen.

Helena Mayorga Paredes studeerde twee jaar geleden af en werd daarmee de eerste Belgische vrouw die een diploma popgitaar op de kop tikte. Samen met medestudenten Charline D’Hoore, Sam Enthoven en Trui Amerlinck timmerde ze aan een stevig boeket lo-fi indie popsongs. Het nummer ‘Girlcrush’ laat zich genieten als een kloeke ode aan de vrouw, met pompende baslijn en heupwiegende akkoorden.

Isaac Roux

De melancholische indie-folk van Isaac Roux wordt live kracht bijgezet door Robbe Malschaert, die de akoestische gitaar en backing-vocals voor zijn rekening neemt. De band spelde het publiek een ‘White Rose’ op het oor, een knap bijeengetokkeld relaas over het einde van een destructieve relatie. Aanstekers in de aanslag, mensen.

Tot slot komt ook Jack Vamp & The Castle of Creep niet weg zonder pingelaar uit de Gentse scene. In het nummer ‘Jack’s Tendency’ roept het half-gedempte gitaarspel van Hannes Lodewijckx herinneringen aan Talking Heads op. In tegenstelling tot zijn medegroepslid Nick was hij bovendien zo verstandig bij winst niemand een stuk taart te beloven.

 
Tekst: Régis Dragonetti