jazz & pop
afstudeerrichting uitvoerende muziek
traject jazz / pop
3+2 jaar
Engels mogelijk in de master
visietekst opleiding muziek
De mens krijgt onophoudelijk te maken met niet eerder waargenomen prikkels waarop een reactie moet verzonnen worden. Precies daarom kan de mens nooit niét creatief zijn.
(vrij naar Arnold Gehlen, “Man: his nature and place in the world”)
Creativiteit als kern
De zoektocht naar nieuwe, originele oplossingen. Dat is wellicht de meest eenvoudige definitie van creativiteit. De opleiding muziek van KASK & Conservatorium stelt deze competentie nadrukkelijk centraal in de vorming van studenten tot uitvoerende muzikanten, componisten, producers, bouwers, kunstenaars. Omdat we jullie opleiden tot de muziekmakers van de toekomst. En omdat we over de toekomst met zekerheid kunnen zeggen dat ze anders zal zijn dan vandaag.
Creativiteit is overal: in het interpreteren van een bestaand muziekstuk, het schrijven van een compositie, song of arrangement, de omgang met je publiek, het communiceren met medemuzikanten en organisatoren, het opbouwen van een portfolio, het ontwikkelen van een prikkelende studiemethode, het zoeken naar de juiste sound, het aanscherpen van een narratief,... Kortom: in het vormen van een eigen uniek en authentiek artistiek profiel.
Om dit te realiseren biedt het curriculum van de opleiding muziek een brede en solide muzikale en theoretische basis, met daarenboven veel ruimte voor zelfgekozen specialisatie. Je kan je verdiepen in een bepaalde stijl (jazz, pop, klassiek, experimenteel …) in een bepaald vakgebied (productie, songwriting, filmcompositie, hedendaagse performance …) of net bewust kiezen voor verbreding door expertises, genres en disciplines te combineren. Dankzij samenwerkingen met de andere kunstopleidingen binnen KASK & Conservatorium kan dat bovendien over verschillende kunstvormen heen.
In onze onderwijsorganisatie voorzien we daarnaast de nodige tijd en ruimte om creatieve vaardigheden te ontwikkelen. Vier keer per academiejaar maken de lesweken plaats voor projectweken, waar gastsprekers worden uitgenodigd en masterclasses worden georganiseerd, waar wordt ingezet op interdisciplinaire samenwerking en co-creatie, op interne of externe projectwerking, of op verdieping in bepaalde facetten van de muziekpraktijk.
Je artistieke praktijk als uitvoerend of scheppend muzikant, op je instrument of in de studio, in groep of individueel, gaat steeds gepaard met kritische reflectie. Naast de noodzakelijke technische vaardigheden focus je op je eigen artistieke ontplooiing. Hoe verhoudt je werk zich tegenover dat van anderen? Waar liggen je sterktes en hoe ontwikkel je die het best? In de toegepaste theoretische vakken zoals ear training, ritme, muziekanalyse en harmonie leer je de noodzakelijke basiscompetenties. De algemene vorming zoals bijvoorbeeld filosofie schept een ruimer referentiekader. In je artistieke praktijk komt uiteindelijk alles samen en leer je jezelf binnen die bredere context plaatsen.
De opleiding muziek streeft naar een brede inzetbaarheid in het professionele veld. Tijdens je studie heb je persoonlijk contact met vele mensen in de brede sector: in de eerste plaats je medestudenten en docenten uit alle opleidingen van onze school, maar ook gerenommeerde gastsprekers, programmatoren, bezoekende ensembles en bands in onze MIRY Concertzaal en Club Telex, en contacten die je leert kennen tijdens stages of internationale uitwisselingen. Zo helpen we je bouwen aan jouw netwerk, met Gent, de UNESCO Creative City of Music, als springplank.
lees meer over jazz & pop
In het studietraject jazz & pop word je gedurende vijf jaar op hoog niveau opgeleid tot een creatieve, uitvoerende muzikant die dankzij een brede technische en theoretische basis een eigen, originele weg kan vinden in een muzieklandschap dat altijd in beweging is.
In de individuele instrumentles streven we naar een maximale persoonlijke artistieke ontwikkeling. Tijdens deze lessen ontwikkel je je eigen, unieke stemgeluid, jouw ‘sound’. Aanvullend zijn er ook wekelijks groepslessen techniek, groove, improvisatie … In de bandlessen pas je de verworven kennis toe en leer je het idioom en de parameters van diverse muziekstijlen kennen.
Ondersteuning
Ter ondersteuning van de instrumentpraktijk zijn er vakken zoals arrangement, harmonie, ear training en ritmeklas. Deze opleidingsonderdelen zijn voor een groot deel praktijkgericht. Zo worden harmonielessen deels aan het klavier gegeven en leer je in ear training ‘horen met je ogen’ en ‘zien met je oren’.
Je creatieve ontwikkeling wordt maximaal ondersteund door de infrastructuur (repetitieruimtes, podia en opnamestudio’s) en door vakken waarin je persoonlijke accenten kan leggen. Daarbij is de wisselwerking tussen de verschillende trajecten van groot belang. Je komt in aanraking met songwriting, opname-apparatuur, synths, sounds en software. Via interdisciplinaire projecten werk je samen met andere kunstafdelingen binnen KASK & Conservatorium.


Tot slot scheppen de algemeen ondersteunende vakken een breder referentiekader waarin je kritisch leert reflecteren. Je voert onderzoek naar jouw plaats als muzikant/artiest in een ruimere maatschappelijke en historische context. Via werkveldverkenning, concerten extra muros en ondersteunende professional skills ga je die ook effectief zelf opzoeken.
Pak je podium!
De opleiding muziek aan KASK & Conservatorium heeft een uitgebreide artistieke werking, aanvullend op de onderwijspraktijk. Club Telex is onze ontmoetingsplek, met concertpodium en bar. Hier houden onze studenten jamsessies en organiseren we masterclasses, workshops en concerten met binnen-en buitenlandse musici. Daarvoor werken we regelmatig samen met partners uit het werkveld (Gent Jazz, Democrazy,…) en talrijke Gentse grote en kleine concertzalen (VIERNULVIER, Muziekcentrum de Bijloke, Minard, Missy Sippy, HA’ Concerts, de Centrale, Democrazy, Hot Club de Gand, Damberd, Wintercircus …)


Spraakmakende artiesten en bands als Loverman, Elias D’hooge, Meltheads, Ão, Lézard, Dishwasher, Ramkot, Oproer, Shht!, Amatorski, Absynthe Minded, Balthazar, Zimmerman, De Beren Gieren, Nordmann, Black Flower, Lady Linn, Isolde Lasoen, Lander Gyselinck gingen je al voor. Nu is het aan jou!
docenten
studieprogramma, JAZZ
studieprogramma, POP
inschrijven voor de proeven
hoe schrijf je in voor de bachelor?
bekijk de data en de inhoud van de proef
hoe schrijf je in voor de master?
bekijk de data en de inhoud van de proef
Als je wil inschrijven voor een academische bachelor, moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. Om in te stromen in de master neem je deel aan een oriënteringsproef. Die worden meerdere malen per academiejaar georganiseerd.
english master
Dit traject heeft naast een nederlandstalige master ook een volledig Engelstalige pendant. Elk academiejaar starten tientallen buitenlandse studenten in de English master van KASK & Conservatorium.
Er zijn geen verschillen tussen de Nederlandstalige en de Engelstalige master op gebied van curriculum, competenties, leerinhouden en organisatie. Engelstalige kandidaten die al een master in de muziek bezitten kunnen ook opteren voor de master-na-master-opleiding hedendaagse muziek of voor één van onze postgraduaten.
Voor meer informatie kan je terecht bij de trajectbegeleiders.
kwaliteitszorg
De opleiding muziek van KASK & Conservatorium is in 2022 getoetst aan de internationaal erkende normen van MusiQuE.
Lees het verslag PDF
credits
- video: Ties Kalker
- Robbie Lewis, Mastersouds 2023, foto: Giada Cicchetti
- OPROER, Mastersounds 2021, foto: Benia Hu