nlen

Poetic Echolocation

Poetic echolocation © Stephen Douglas

Hoe neemt het oor de ruimte om ons heen waar?
Hoe worden gebouwen tot zingen gebracht?

We trokken ons twee dagen terug uit de veilige context van het atelier, de studio’s en repetitieruimtes om een compositie te maken met gevonden materialen in de brute maar resonerende architectuur van een gebouwencomplex met een industrieel verleden.

Op de Arsenaalsite werd onder begeleiding van de klankkunstenaar David Helbich en docenten van de afdelingen compositie en mediakunst een workshop locatie-specifieke compositie gegeven. Eerst werden ter plaatse ad hoc klanken en instrumenten gevonden, vervolgens werd een compositie ontwikkeld die met eenvoudige middelen de ruimte bespeelde. De groep kreeg enig elektronisch en akoestisch materiaal ter beschikking. De interactie van klank en beweging in verhouding tot de ruimte stond centraal in deze workshop.

Het geheel speelde zich af over twee dagen. De workshop startte met een inleiding, oefeningen en experimenten. Hierna volgde tijd om individueel of in groep werk te ontwikkelen. De workshop werd afgesloten met een publieke presentatie.

David Helbich studeerde compositie en filosofie in Amsterdam en Freiburg. Sinds 2002 woont en werkt hij in Brussel. Hij creëert verschillende experimentele werken voor podium, papier, internet en de openbare ruimte. Zijn traject beweegt zich tussen representatieve en interactieve werken, stukken en interventies, tussen conceptueel werk en acties. Een terugkerende interesse in zijn oeuvre is het begrip van een publiek als actieve individuen en de zoektocht naar een opening van ervaringen in een artistiek beperkte ruimte.

 
21 & 22.03.2023
Arsenaalsite Gentbrugge
 
Een samenwerking in het kader van ‘It’s About Time...!’ de interdisciplinaire projectweek georganiseerd vanuit Nomadic School of Arts.