nlen

Voor & Door

De studenten en docenten van grafisch ontwerp mogen tevreden zijn. De eerste editie van hun nieuwe lezingenreeks Voor & Door is een succes. Het gaat om een eerder intiem gebeuren. De lezingen gaan immers gewoon door in het atelier en in plaats van de klassieke portfoliopresentatie gaan de ontwerpers veeleer in gesprek. Een door de studenten op voorhand opgestelde vragenlijst helpt daarbij.

Zoals de titel al aangeeft zijn alle partijen van de afstudeerrichting betrokken. Zo bedachten de tweede bachelors de titel Voor & Door en ontwierpen ze een affiche en een instagram-story. Hun collega’s van een jaar hoger voorzien dan weer enige drankjes, waarvan de opbrengst het budget van de eindejaarstentoonstelling spijst. Onder de naborrelende bezoekers overigens heel wat volk van bevriende scholen zoals LUCA en La Cambre.

ontwerp: Lotte Baelen
ontwerp: Simon Oste
ontwerp: Hana Hassanzadeh Kiani
ontwerp: Marie Gielen

Ook wat de line-up van sprekers betreft mochten de studenten hun zeg doen. Hun keuze viel op de Nederlandse ontwerppionier Karel Martens. Hoewel de man zich wegens zijn gevorderde leeftijd niet graag meer aan voordrachten waagt, maakt hij voor Voor & Door graag een uitzondering. Dat docenten Julie Peeters en Josse Pyl voormalige studenten van hem zijn zal er wel voor iets tussen zitten. Die laatste toonde zich dan ook graag bereid zijn oud-leraar persoonlijk van Amsterdam op de drempel van KASK af te leveren.

Verder werden drie alumni uitgenodigd. Lien Van Leemput, Nick Mattan en Vennica Sidibanga Kaseye zwaaiden allemaal af in het nabije verleden. Maar ook internationale ontwerpers maakten hun opwachting. Organisator Sara De Bondt, die de zaak praktisch overziet samen met collega’s Thomas Desmet en Ronny Duquenne, noemt de lezing van de Amerikaanse Mindy Seu een hoogtepunt. Bladeren in augmented reality van haar Cyberfeminism Index maakte kennelijk indruk.

Wat de toekomst brengt is voorlopig nog koffiedik kijken, maar De Bondt hoopt de reeks alvast volgend jaar door te zetten. Met een beetje geluk en creatieve budgetplanning komt er misschien zelfs een volledig dagprogramma in Kunsthal Gent.

 
Voor & Door wordt ondersteund door de vakgroep Design en Vormgeving. De reeks is samengesteld door de docenten en studenten grafisch ontwerp.