nlen

31.08.24, 17:00, Alejandro Fenollosa Beltran & Helena Ruiz Sánchez , We Remember Not

“We Remember Not” is een samenwerking tussen Alejandro Fenollosa Beltran en Helena Ruiz Sánchez en maakt gebruik van woord en performance om twee composities te herinterpreteren: “How To Get There From Here” (2016) van Andrew C. Smith en Anna Sowa's (1987) “Piece for Saxophone and Violin Player' (2020).”

“How To Get There From Here” overdenkt het gebruik van de ruimte als locatie voor discussies en bijeenkomsten. Dit werk vertaalt de zin "we remember not the word, but the sound of the word" in een compositie die uit drie bewegingen bestaat. Het eerste deel maakt gebruik van 1.600 spraaksegmenten, in eerste instantie gestructureerd in een elektronische compositie met vaste media door middel van stochastische principes, en later getranscribeerd in International Phonetic Alphabet symbolen voor menselijke uitvoering. De tweede beweging omvat een metamorfose van de geschreven woorden zelf, waarbij het ene woord overgaat in het andere door middel van eenvoudige bewerkingen: toevoegingen, verwijderingen of wijzigingen van letters. Het laatste deel tenslotte is volledig opgebouwd uit citaten uit Engelse teksten van de 14e tot de 20e eeuw.

Het tweede stuk op het programma, “Piece for Saxophone and Violin Player”, reflecteert op de historische betekenis van muziek in ruimtes zoals de Baudelo ruimte. Dergelijke ruimtes zijn al lang gewijd aan kamermuziek, met de viool als een van de meest duurzame symbolen. Hier ligt het zwaartepunt in de fysieke aanwezigheid van zowel de muzikanten als hun instrumenten, die als primair bronmateriaal voor de compositie dienen. Dit proces van deconstructie geeft de muziek een nieuwe betekenis en geeft de essentie en het verhaal een nieuwe vorm.

COMPOSITIES:

  • Andrew C. Smith, How To Get There From Here (2016)
  • Anna Sowa (1987), Piece for saxophone and violin player (2020)
KASK & Conservatorium presenteert tijdens Bijloke Wonderland muziek, theater, performance en beeldende kunst van studenten in de binnentuin, in een voormalige electriciteitscabine, in een historische tapijtenzaal van STAM en op de bühnes van LOD en International Opera Academy.
STAM - Baudelozaal
Godshuizenlaan 2,
9000 Gent