nlen

07.03.24, 19:00, Aline Hernández

Biografie

Aline Hernández is Mexicaans kunsthistorica, tentoonstellingscurator en schrijver. Sinds kort is ze artistiek directeur van Casco Art Institute: Working for the Commons, Utrecht. Het nieuwe artistieke leiderschap, dat samen met uitvoerend directeur Marianna Takou is ontwikkeld, blijft zich inzetten voor de prefiguratie van postkapitalistische manieren van samenleven door middel van het maken van kunst, artistieke tentoonstellingen en kunstorganisatie, terwijl ze een duidelijker gedefinieerde transdisciplinaire collectieve en collaboratieve curatoriële praktijk brengt, gebaseerd op anti/decoloniale, feministische en queer benaderingen van commoning. Eerder werkte ze onder andere bij het University Museum of Contemporary Art (MUAC) in Mexico, de Europese Biënnale voor Hedendaagse Kunst en de Real Academia de España in Roma.

Daarnaast doceert Hernández aan de HKU Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en is ze gastdocent aan St Andrews University in Schotland, waar ze ook een door SGSAH gefinancierde PhD doet over de ruimtelijke politiek van (trans)feministisch geweld in het hedendaagse Mexico. Ze is lid van Arts Collaboratory, een translokaal ecosysteem van 25 gelijkgestemde organisaties in Azië, het Midden-Oosten, Afrika, Latijns-Amerika en Europa die zich richten op kunstpraktijken en processen van sociale verandering door middel van radicale verbeelding.

Casco Kunstinstituut: Working for the Commons is een experimenteel platform waar kunst uitnodigt tot een sociale visie. Kunst en de commons zijn twee belangrijke praktijken die dienen als instrumenten en modellen voor niet-kapitalistische manieren van samenleven. Casco Art Institute werkt aan deze visie op kunst en de commons door het creëren van een ruimte of "Casco", — een basisstructuur voor verandering, gezamenlijk onderzoek en studie met collectieve kunstprojecten en organisatorische experimenten. We ontwikkelen collectieve kunstprojecten vanuit kritische vragen en radicale verbeelding. De initiatieven zijn procesmatig en plaatsgebonden, vormen een gemeenschap en genereren kunst en kennis als gemeenschappelijke bronnen. Binnen al deze projecten vinden organisatorische experimenten plaats, inclusief de organisatie van Casco Art Institute zelf. We dromen ervan een voorbeeld te bieden van een algemeen gewenst instituut voor kunst en gemeengoed dat diversiteit, gelijkheid, pluralisme en duurzaamheid belichaamt.

De lezing is gratis mits reservatie via curatorialstudies@hogent.be

gratis

i.s.m. S.M.A.K. & UGent
S.M.A.K.
Jan Hoetplein 1
9000 Gent