nlen
over de opleiding
Curatorial Studies is het enige postgraduaat voor curatoren in België. Een uniek partnerschap tussen KASK & Conservatorium, Universiteit Gent, S.M.A.K. Gent en Kunsthal Gent. 

curatorial studies

over de opleiding
traject
postgraduaat curatorial studies
1 jaar
onderwijstaal
Engels
download de brochures

lees meer over de opleiding

Voor wie is deze opleiding? 

Curatorial Studies is een intensief, eenjarig, Engelstalig postgraduaat dat bedoeld is voor kandidaten met een masterdiploma of relevante ervaring in de kunsten, menswetenschappen of wetenschappen en een grote belangstelling voor hedendaagse kunst. Kandidaten zonder masterdiploma maar met relevante ervaring in cureren komen ook in aanmerking. 

Wat zijn curatorial studies? 

Als student maak je kennis met hedendaagse curatoriële praktijken in verschillende contexten, zoals musea, stichtingen, door kunstenaars gerunde ruimtes en opdrachtgevers. Curatorial Studies aan KASK & Conservatorium onderscheidt zich van vergelijkbare Europese en Noord-Amerikaanse programma’s door de breedte van de vaardigheden die aan bod komen, van conservering en tentoonstellingsgeschiedenis/-theorie tot collectiebeheer en publieksbemiddeling. Na dit programma blink je uit in het curatoriële veld, zowel in de praktische als in de theoretische toepassingen. 

Kunst publiek maken 

Je bent als curator – van het Latijnse ‘cura’, zorgen voor – een vitale schakel tussen culturele productie en de bredere sociale sfeer. In deze uitgebreide definitie raakt het curatorschap het hele spectrum van culturele productie, inclusief historisch en artistiek onderzoek, documentatie- en archiefprojecten, en de organisatie van publieke evenementen.

Aan KASK & Conservatorium kom je als student in aanraking met de diverse mogelijkheden van het curatorschap. Verzamelen, conserveren en bestuderen van moderne en hedendaagse kunst tot het ontwikkelen van nieuwe manieren om kunst publiek te maken via on- en offline tentoonstellingen, publicaties, pedagogische, sociale en performatieve interventies. De docenten stimuleren je niet alleen aan om je persoonlijke curatoriële praktijk te ontwikkelen door het maken van tentoonstellingen, publicaties en evenementen, maar leggen ook de nadruk op samenwerking met een collectief eindproject. 

Je volgt lezingen, seminaries, workshops en doet aan onafhankelijk onderzoek om zo  vertrouwd te geraken met de meest actuele debatten binnen het hedendaagse curatoriële veld, in het bijzonder wanneer deze raakvlakken hebben met sociale, politieke en ethische kwesties. Gebruikmakend van de uitzonderlijke culturele geschiedenis en context van Gent, alsook van de nabijheid van grote Europese steden, omvat het programma talrijke bezoeken achter de schermen aan belangrijke kunstinstellingen in België en daarbuiten. Je woont op regelmatige basis lezingen bij van prominente sprekers, o.a. in de Curatorial Lectures. Alle docenten Curatorial Studies zijn actief in onderzoek en erkend in hun vakgebied, als conserveringsspecialist, bemiddelaar, curator en wetenschapper. Deze expertise zorgt voor een meeslepende ervaring, waarbij je rechtstreeks in contact staat met de realiteit van het werkveld en zijn professionele uitdagingen.

Het werkveld van de curator 

Uitgerust met de uitgebreide kennis en contacten die je tijdens het programma verwerft, betreed je het werkveld vanuit een sterke positie. Alumni van het programma vinden na hun afstuderen werk in de artistieke sector, in musea, galeries, non-profit kunstruimtes, overheidsinstellingen, biënnales, kunstenaarsateliers, bij tijdschriften en, niet in de laatste plaats, in de academische wereld. Bovendien profiteer je als afgestudeerde van Curatorial Studies, gezien de lange geschiedenis van het programma, van een groot netwerk van alumni die actief blijven in het culturele veld. 

studieprogramma

POSTGRADUAAT
48 studiepunten
Opleidingsonderdeel
Studiepunten
Sem
Museum Studies and Art Policy (UGhent)
6
2
Curatorial Vocabularies
6
Y
Audiences and Learning
6
Y
Internship and portfolio
6
Y
Writing and Curating
6
Y
Conservation: Curatorial Aspects
3
Y
Museum and Collections
6
Y
Graduation Project
9
Y
48

inschrijven

Als je wil inschrijven voor een postgraduaat, neem je eerst deel aan een oriënteringsproef.

contact
de meeste vakken volg je op
Pauli
Jozef Kluyskensstraat 2
9000 Gent

credits

  1. Dancing Forward, Looking Backward, Kunsthal Gent, gecureerd door de studenten van Curatorial Studies (2022-23), foto: Vandenbussche - Vandenbossche
  2. Exhibition view of Gates (might) open soon, een groeptentoonstelling met werk van Carlotta Bailly-Borg, Elen Braga, Che Go Eun, Laura Puska, Robert Soroko, Anya Tsyrlina & Sid Iandovka, Philippe Vandenberg, Sophie Varin en Bert Villa gecureerd door de studenten van Curatorial Studies (2020-21), 09–17.07.2021, KANAL Centre-Pompidou, Brussel, foto: pramudiya
  3. Dancing Forward, Looking Backward, Kunsthal Gent, gecureerd door de studenten van Curatorial Studies (2022-23), foto: Vandenbussche - Vandenbossche