nlen

18.04.24 – 31.05.24, Benny Nemer, Essential Reading

Essential Reading tracht de boekencollectie van de Kunstenbibliotheek vanuit een andere blik te verrijken en te verruimen. Welke boeken zijn, vandaag, écht onmisbaar voor een kunstenbibliotheek? Gasten van Essential Reading verzamelen en presenteren hier de boeken die ze het waardevolst vinden in hun leven en werk.

Benny Nemer

Benny Nemer is kunstenaar, dagboekschrijver en onderzoeker in Parijs. Hij werd in 1973 geboren in Montreal en is de kleinzoon van de Quebecse pottenbakker Rosalie Namer (1925-2006), wiens artistieke verwantschap hem al vroeg een esthetische sensibiliteit bijbracht. Die omvatte een waardering van objecten, een praktijk van briefschrijven en een sympathie voor bloemen. Zijn kunstwerken traceren vaak de affectieve contouren van liefde en verlangen, terwijl ze verwantschap smeden tussen zijn publiek, figuren uit de geschiedenis en hemzelf.

Nemer voltooide in 2019 een praktijkgeleide PhD aan het Edinburgh College of Art, waar hij deel uitmaakte van “Cruising the Seventies: Unearthing Pre-HIV/AIDS Queer Sexual Cultures”, een pan-Europees onderzoeksproject geleid door kunsthistorici, cultureel antropologen en kunstenaars. Momenteel is hij postdoctoraal onderzoeker aan het KASK & Conservatorium, waar hij onderzoek doet naar queer kinship in het licht van AIDS, ansichtkaarten als artistiek medium en het archief van de Franse auteur en fotograaf Hervé Guibert. Nemer heeft internationaal geëxposeerd en zijn werk is opgenomen in de permanente collecties van de National Gallery of Canada (Ottawa), het Kunsthistorisches Museum (Wenen), het Ystads Konstmuseum (Ystad) en Thielska Galleriet (Stockholm).

gratis
Campus Bijloke
Godshuizenlaan 2A
9000 Gent