nlen
collage, Aamina Jakhdam & Sofie Verclyte

17.04.24, 17:00, Doctoraatsverdediging Sofie Verclyte, On Migrating Heritage

Op woensdag 17 april verdedigt Sofie Verclyte, artistiek onderzoeker aan KASK & Conservatorium, haar doctoraat tot het verkrijgen van de Interdisciplinaire titel Doctor in de Kunsten en Rechten. Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen door een mail te sturen naar sofie.verclyte@hogent.be

Migrerend Erfgoed

Ingrijpende gebeurtenissen roepen vaak op om deze ervaringen te vertellen en te delen. Toch zijn deze ervaringen, vanwege hun pijnlijke en overweldigende aard, niet altijd uit te drukken en over te brengen in (uitsluitend) gesproken of geschreven taal. In Shatila, een vluchtelingenkamp ten zuiden van Beiroet (Libanon), is de taal van het borduren, geworteld in de rijke textieltraditie in de regio, een dagelijkse activiteit. Toen de oorlog in buurland Syrië een toestroom van vluchtelingen naar het kamp veroorzaakte, wonnen de borduurpraktijken aan populariteit.

Het interdisciplinaire onderzoek On Migrating Heritage richtte zich op artistieke praktijken als narratief in de context van conflict en verplaatsing. Door middel van een performatieve methodologie van ‘samen maken’, belichtte het onderzoek hoe deze borduurpraktijken een manier bieden (i) voor Syrische borduursters om ideeën over (on)rechtvaardigheid uit te drukken en (ii) voor onderzoekers en kunstenaars om een (visueel en verbaal) gesprek aan te gaan over deze onderwerpen. Dit resulteerde in zowel individuele borduurverhalen als co-gecreëerde borduurcollages in een genegotieerde beeldtaal.

Sofie Verclyte

Sofie Verclyte is onderzoekster aan KASK & Conservatorium en het Mensenrechtencentrum. Ze behaalde een masterdiploma in modeontwerp en conflict- en ontwikkelingsstudies. Voor ze begon aan haar huidige functie werkte ze met minderjarige vluchtelingen in het Oriëntatie- en Observatiecentrum van Fedasil in Steenokkerzeel. In het kader van haar doctoraat, gefinancierd door het Onderzoeksfonds Kunsten van HOGENT, is ze (co-)auteur van drie peer-reviewed artikelen op het raakvlak van design antropologie en rechtsantropologie. Samen met de kunstenaars in Shatila is ze de auteur van het boek Migrating Heritage (uitgegeven door APE).

gratis mits reservatie
Campus Bijloke
Cloquet
Louis Pasteurlaan 2
9000 Gent