nlen

Ontwrichtende levensgebeurtenissen, verwoestende ervaringen van verlies en schade, en mensenrechtenschendingen zetten vaak aan tot het vertellen en delen van deze ervaringen. Toch kunnen ze, vanwege hun pijnlijke en overweldigende aard, tegelijkertijd de expressie en communicatie in (uitsluitend) gesproken of geschreven taal belemmeren.

In Shatila, een vluchtelingenkamp in het zuiden van Beiroet, is de taal van het borduren aanwezig sinds het kamp in 1949 werd opgericht om Palestijnse vluchtelingen op te vangen. Borduren is een dagelijkse gegenderde activiteit die geworteld is in de rijke textieltraditie van de regio. Toen de oorlog in het naburige Syrië een toestroom van nieuwe vluchtelingen naar het kamp op gang bracht, nam het borduurwerk toe om een inkomen te genereren, een nieuw sociaal netwerk op te bouwen, trauma's te verwerken en verhalen te vertellen over hun ervaringen.

Het boek Migrating Heritage komt voort uit het artistieke onderzoeksproject van Sofie Verclyte over de verhalende functie van borduren. Het bevat individuele geborduurde verhalen van Syrische vrouwen die in Shatila wonen, in samenwerking gemaakte geborduurde collages en foto's van fotograaf Aaron Lapeirre die de (maak)context visualiseren.

Sofie Verclyte is onderzoekster aan KASK & Conservatorium en het Mensenrechtencentrum. Ze behaalde een masterdiploma in modeontwerp en conflict- en ontwikkelingsstudies. Voor ze begon aan haar huidige functie werkte ze met minderjarige vluchtelingen in het Oriëntatie- en Observatiecentrum van Fedasil in Steenokkerzeel. In het kader van haar doctoraat, gefinancierd door het Onderzoeksfonds Kunsten van HOGENT, is ze (co-)auteur van drie peer-reviewed artikelen op het raakvlak van design antropologie en rechtsantropologie. Samen met de kunstenaars in Shatila is ze de auteur van het boek Migrating Heritage (uitgegeven door APE).

De kunstenaars die deel uitmaken van het project zijn Syrische vrouwen die met geweld naar Shatila zijn verdreven. Hun werken vertellen over ervaringen van leed en verlies, terwijl ze zich een meer rechtvaardige toekomst voorstellen.

Aaron Lapeirre is freelance documentaire- en portretfotograaf. In zijn werk legt hij het alledaagse leven vast van mensen, plaatsen en objecten in een specifieke omgeving. Hij heeft een master in fotografie en was betrokken bij verschillende artistieke en maatschappelijke projecten. Voorbeelden van zijn documentaires zijn Township SurfersDraining the Well of Young DreamsJIWI Forest en Wicket. Zijn werk is gepubliceerd in tijdschriften als National Geographic, De Morgen Magazine en Knack.

details
16,5 × 23,5 cm, 240 p, ills. colour, open binding
published by Art Paper Editions
2023, EN / AR
ISBN 9789464770896
bestellen
27 euro