nlen

25.04.24, 20:00, Sébastien Hendrickx

Gaia, het planeet-overspannende Levensweb waar mensen voor hun overleven van afhankelijk zijn, rafelt razendsnel uiteen. Deze natuurhistorische gebeurtenis is geen ‘klimaatcrisis’. Ze gaat, anders dan een crisis, immers niet meer voorbij en omvat naast klimaatverhitting ook andere planetaire grensoverschrijdingen zoals biodiversiteitsverlies, chemische vervuiling en oceaanverzuring.

Als activist trachtte Sébastien Hendrickx de voorbije vijf jaar samen met heel wat medestanders van Extinction Rebellion, Code Rood en Het Burgerparlement invloed uit te oefenen op een aantal sociale en politieke implicaties van deze ecologische mutatie. In 2023 initieerde hij de Degrowth Propaganda Squad, een collectief van activisten, wetenschappers en kunstenaars dat een systemisch alternatief promoot voor een politiek gefocust op economische groei.

Na ruim 15 jaar actief te zijn geweest als kunstcriticus en dramaturg voor podiumkunstenaars als Benjamin Verdonck, Luanda Casella en Alexander Vantournhout, vond Sébastien Hendrickx pas laat zijn roeping als theatermaker. Zijn debuut The Good Life (2021) was een immersieve performance rond de vraag naar het goede leven in het licht van de ecologische catastrofe. Sinds 2022 maakt hij steeds nieuwe versies vanModdertong, een verteltheatervoorstelling die de alledaagse relationaliteit binnen een utopische gemeenschap van mensen en niet-mensen exploreert.

In zijn lezing zal Hendrickx stilstaan bij het concept van een kosmogram, dat door de antropoloog John Tresch werd ontwikkeld, en bij de rol die dat begrip speelt binnen zijn eigen artistieke onderzoekspraktijken. Kosmogrammen zijn representaties van kosmologieën of wereldbeelden, gecreëerd binnen wetenschappelijke, spirituele of artistieke contexten. Hoe kunnen ze helpen om compositorische uitdagingen zoals holisme, multipliciteit, transversaliteit en complexiteit aan te gaan?

gratis
Campus Bijloke
Cloquet
Louis Pasteurlaan 2
9000 Gent