nlen

15.08.24 – 01.09.24, Seppe Claerbout, Petite Diva et Le Janet 

Het circus als diva op zoek naar aandacht. In Petite Diva et Le Janet probeert Seppe Claerbout een circusachtige omgeving na te bootsen om de aandacht van mogelijke bezoekers te trekken. Mensen herkennen de kleuren en vormen en verwachten misschien een vrolijke plek vol entertainment te betreden.

Toch functioneert deze plek niet als een spektakel, het is eerder een plek van schaamte en ellende. Expressie als een onbedoelde handeling waar mensen naar kunnen kijken en om kunnen lachen. Petit Diva is een tentvormig opblaasbaar personage dat aanwezig is in De Kabine, dat zelf functioneert als een tijdelijke circustent. In opgeblazen toestand probeert Petit Diva op te vallen. Tijdens het opblazen vraagt ze alle mogelijke aandacht van de aanwezigen. Of toch niet? Het is een spel verstoppertje, een spel van roepen en fluisteren. Kun je haar negeren of is ze te aanwezig voor je?

Het andere personage in de kamer heet Le Janet. Het is een extraverte figuur die probeert te communiceren met Petite Diva. Le Janet is het product van persoonlijke ervaring. Het is een digitaal wezen gevangen in een oude tv, in staat om te transformeren. Sommigen zouden kunnen denken dat Petite Diva het lichaam is en Le Janet de geest.

Seppe Claerbout nodigt mensen uit om De Kabine binnen te gaan en de gesprekken tussen de twee personages te zien/horen. Is er een verhaal te ontrafelen? Waarom zijn ze aanwezig in een circusachtige omgeving? Mogen ze lachen?

Petite Diva et Le Janet is een vervolg op een voorstelling die Claerbout eerder dit jaar maakte. Het is een onderzoek naar het vertellen van een tentoonstelling/installatie met de aanwezige elementen als performers.

bijloke wonderland
KASK & Conservatorium presenteert tijdens Bijloke Wonderland muziek, theater, performance en beeldende kunst van studenten in de binnentuin, in een voormalige electriciteitscabine, in een historische tapijtenzaal van STAM en op de bühnes van LOD en International Opera Academy.
locatie
Bijloke Wonderland - Tuin
Godshuizenlaan 2,
9000 Gent
openingsuren
do-zo, 10:00-21:00
ma-wo, gesloten
meer info