nlen

22.03.24, 20:00, Boekvoorstelling Amidst the fire, I am not burnt

Onderzoekers De Cleene De Cleene stellen een nieuw boek voor: Amidst the fire, I am not burnt (Roma Publications 462).

In april 1872 barstte de Vesuvius uit. Het wordt beschouwd als de eerste vulkaanuitbarsting die werd gefotografeerd. Sindsdien volgden verschillende uitbarstingen elkaar op, en de komende uitbarsting is een kwestie van tijd. Elke uitbarsting leidt tot de volgende, elke periode van rust tot vergetelheid.

Amidst the fire, I am not burnt is een documentaire benadering van het iconische landschap gevormd door de Vesuvius. Het onderzoekt de verschillende temporaliteiten, wetenschappelijke en populaire benaderingen, historische en hedendaagse fotografische representaties en verhalen die in dit cyclische landschap zijn vastgelegd.

Amidst the fire, I am not burnt verweeft documentaire tekst en fotografie in een constellatie van onderwerpen, variërend van historische en hedendaagse observatoria, breadcrust bombs, een parkeerplaats in de berg, Napolitaanse buitenwijken, bijgelovige bewoners, verlaten steengroeven, antennes, brokken vulkanisch gesteente, souvenirs, een muon-detector, marmeren gedenkplaten, twaalf studenten die bij de krater zijn omgekomen, vegetatie, archeologische vindplaatsen, overheidsmedewerkers die rond een vuur staan, en geliefden die geparkeerd staan langs de nachtelijke weg die naar de krater leidt. Terwijl elke uitbarsting een laag toevoegt aan de vorige, voelt, bewaart, vernietigt, vormt en verpreidt de Vesuvius informatie.

Pik een exemplaar van het boek op tijdens de presentatie van het boek op 22 maart in 019, steun je lokale boekhandel of bestel het boek online bij Idea Books.

Arnout De Cleene & Michiel De Cleene zijn als artistiek onderzoekers verbonden aan KASK & Conservatorium, de school of arts van HOGENT en Howest. Het onderzoeksproject Documenting Objects werd gefinancierd door het Onderzoeksfonds Kunsten van HOGENT.

Amidst the fire, I am not burnt
Arnout De Cleene, Michiel De Cleene, 2024
Roma Publications 462
Designed by Roger Willems and De Cleene De Cleene
Printed by Wilco Art Books
019
Dok-Noord 5L,
9000 Gent