nlen

Reference Guide is een verzameling items die met elkaar verbonden zijn en gevoed worden door kruisverwijzingen. Deze bepalen niet alleen de kenmerken van de collectie en het gebruik ervan, maar zijn ook het mechanisme achter de uitbreiding ervan. Hoewel het zwaartepunt van Reference Guide ligt bij momenten van technologische openhartigheid, toont de collectie een verrassend grote belangstelling voor personages en fenomenen langs de zijlijnen van deze episodes en vertoont het een sterke neiging om uit te weiden. 

Reference Guide stelt elke lezer in staat om zijn of haar eigen weg te banen door de verschillende inzendingen. Deze beweging is vergelijkbaar met een beweging die je zou kunnen maken in een encyclopedie; een beweging die je van het item over de aorta, naar het hart, naar chirurg, naar scalpel, naar mes, naar bijl, naar bosbouw kan brengen om vervolgens te eindigen bij zilverberk of - met een andere afslag ergens onderweg - bij windmolen, olieverf, koolmonoxide, de maan of kiel. 

De collectie bevat gemodificeerde carrouselprojectoren, twee pacemakers die elkaar een hart onder de riem steken, transcripties, ingelijste foto’s, handleidingen, korte films, een reusachtig billboard, opnames, veranderde batterijen, een verzameling lagedruk natriumlampen, een tapijt, een uitspraakwoordenboek, ansichtkaarten, tachtig duivenringen aan een touw, zeven schaalmodellen van een Himalayaberg, enz. Dit boek is de referentiegids van deze collectie: voor elk item verzamelt het zowel de DIN A4-pagina(‘s) als - in de marge - de voorlopige set kruisverwijzingen. 

De publicatie Reference Guide maakt deel uit van het gelijknamige onderzoeksproject en werd gefinancierd door het HOGENT Arts Research Fund. Ontwerp: We Became Aware, Michiel De Cleene, Zsa Zsa Tuffy.

details
ROMA 345. 176 p, 24.5 x 32 cm, ills.
published by Roma Publications
2019, EN
ISBN 9789492811400
uitgever
35 euro