nlen

Documenting Objects is een onderzoeksproject dat zich richt op het functioneren van 'het document' en 'de documentaire' en de manier waarop deze worden gedefinieerd door de spanning tussen principes van nabijheid en afstand. Het is een onderzoek naar de documentaire benadering. Documenting Objects telt 5 casussen: 

  1. Towards Civil Dusk is een experimentele documentaire film over amateursterrenkundige waarnemingen. Amateursterrenkunde is een wereld vol tegenstellingen. Het is zowel hoogtechnologisch als doe-het-zelf. Het combineert geavanceerde wetenschappelijke kennis met een directe, romantische waardering van hemellichamen. Het is een eenzame bezigheid die niettemin aanleiding geeft tot grote gemeenschappen van gelijkgestemde zielen. 
  2. The Situation As It Is is een fotoroman gebaseerd op het fotoarchief van een architect. Het vertelt het verhaal van de gebeurtenissen die leidden tot een verontrustend staatsdecreet en de nasleep ervan. Ergens in het begin van de jaren negentig, van de ene dag op de andere, verklaarde het decreet dat het bebouwde landschap behouden moest blijven. Het verbood nieuwbouw. ‘De situatie zoals ze is, zal de situatie zijn zoals ze is.’ De gevolgen, zowel voor het landschap als voor het leven van de betrokkenen, zouden verstrekkend zijn. 
  3. Amidst the fire, I am not burnt is een documentaire benadering van het iconische landschap dat door de Vesuvius is gevormd. Het onderzoekt de verschillende tijdslagen, wetenschappelijke en populaire benaderingen, historische en hedendaagse fotografische representaties en verhalen die in dit cyclische landschap zijn vastgelegd. Amidst the fire, I am not burnt verweeft documentaire literatuur en fotografie in een constellatie van onderwerpen. Terwijl elke uitbarsting een laag toevoegt aan de vorige, voelt, bewaart, vernietigt, vormt en deelt de Vesuvius informatie. 
  4. Capital Compression verkent het poëtisch potentieel van blockchaintechnologie – fotografisch en discursief. De publicatie gebruikt en test strategieën van authenticatie en documentatie. Een gehasht gedicht in negentien regels, een serie van twintig foto's en een essay lopen in elkaar over en eigenen zich aspecten van blockchain toe: de werking, aantrekkingskracht en semiotiek erachter. 
  5. the-documents.org is een online platform dat allerlei soorten documenten verzamelt, beschrijft, presenteert en genereert. Het documenteert documenten.
De Cleene De Cleene, Documenting Objects, Towards Civil Dusk
De Cleene De Cleene, Documenting Objects, Towards Civil Dusk
De Cleene De Cleene, Documenting Objects, The Situation As It Is
De Cleene De Cleene, Documenting Objects, The Situation As It Is
De Cleene De Cleene, Documenting Objects, Amidst the fire, I am not burnt
De Cleene De Cleene, Documenting Objects, Amidst the fire, I am not burnt
De Cleene De Cleene, Documenting Objects, Capital Compression
De Cleene De Cleene, Documenting Objects, Capital Compression
De Cleene De Cleene, Documenting Objects, the-documents.org
De Cleene De Cleene, Documenting Objects, the-documents.org

Documenting Objects

ondertitel
Proximity/Distance/Approximation
projectteam
Michiel De Cleene, Arnout De Cleene, Lars Kwakkenbos
duur
01.01.2019 – 31.12.2022
keywords
Document, documentaire, benadering, nabijheid, afstand, fotografie